Αναγκαία θεωρεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμώντας ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο. Για πρώτη φορά ο ευρωπαϊκός τραπεζικός οργανισμός τοποθετείται δημοσίως για το ζήτημα της βιωσιμότητας των ελληνικών δανείων μέσω του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής Μπενουά Κερέ. Οι Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα αποκλείσει οποιοδήποτε περίπτωση «κουρέματος», με το Βερολίνο να διαμηνύει ότι αν η Αθήνα κάνει αυτά που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο, η ανάπτυξη θα επιστρέψει.

«Ένας ακόμη γύρος ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, παρόλο που αυτό έχει αναδιαρθρωθεί δύο φορές μέχρι τώρα, κρίνεται αναγκαίος»​ δήλωσε ο Μπενουά Κερέ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με το Βloomberg ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης σε δηλώσεις του στο γαλλικό κανάλι France 24, υποστήριξε ότι «ένας ακόμη γύρος ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, παρόλο που αυτό έχει αναδιαρθρωθεί δύο φορές μέχρι τώρα, κρίνεται αναγκαίος». «Ας μην ξεχνάμε ότι το χρέος της Ελλάδας έχει αναδιαρθρωθεί ήδη δύο φορές» επεσήμανε ο Μπενουά Κερέ, αναγνωρίζοντας παράλληλα την κριτική που έχει ασκηθεί στην Ευρώπη η οποία καθυστέρησε πολύ να προχωρήσει σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις.

Ο ίδιος, μιλώντας πάντα στη γαλλική τηλεόραση, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι οι τελικές λεπτομέρειες στη νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της ολοκληρώνονται, γεγονός που θα «ανοίξει την πόρτα για την καταβολή της δόσης προς τη χώρα».

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς μεταρρυθμίσεις»

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν αναγκαιότητα για την Ελλάδα προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης. «Όσο πιο γρήγορα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο το καλύτερο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε δε ότι με τον τρόπο αυτό είναι πολύ πιθανό η ελληνική οικονομία να εισέλθει σ’ ένα «θετικό σπιράλ εμπιστοσύνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά τα όσα ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος περί νέας χαλάρωσης των capital controls και ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QΕ) της ΕΚΤ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης