Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν μπορεί να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να παγώσουν καταθέσεις και ομόλογα προκειμένου στη συνέχεια να κουρευτούν (bail-in). Αυτό αναφέρει σε απαντητική επιστολή η ΕΚΤ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπενθμίζεται ότι η Ελλάδα εφαρμόζει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive) που προβλέπει και «κούρεμα» (bail-in) καταθέσεων από την 1η Ιανουαρίου 2016. Γι’ αυτό θα πρέπει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Εντούτοις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και ο εποπτικός της βραχιόνας SSM (Single Supervisory Mechanism), δέχονται πιέσεις από μερίδα του ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες κούρεμα των καταθέσεων και κυρίως των ομολογιούχων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σύμφωνα με την απαντητική επιστολή της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί στον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, πριν την 1.1.2016 δεν υφίσταται μηχανισμός που να υποχρεώνει τους καταθέτες και ομολογιούχους να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ειδικότερα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής με την ερώτησή του ενδιαφέρεται να μάθει αν γίνεται, να επιβληθεί μορατόριουμ στην αποπληρωμή τραπεζικών ομολόγων, αλλά και να ληφθούν «πρόσθετα μέτρα» από τις εποπτικές αρχές, προκειμένου να μην διαρρεύσουν από τις τράπεζες κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε ένα πιθανόν bail in.

Ωστόσο, η επικεφαλής του SSM ξεκαθαρίζει στην απάντησή της ότι τέτοιοι θεσμοί δεν υφίστανται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Με άλλα λόγια, τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν τουλάχιστον πριν από την 1.1.2016, οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η τραπεζική οδηγία για την αναδιάρθρωση των τραπεζών (η πεφίφημη BRRD). Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ τονίζει στην επιστολή ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Tο υφιστάμενο πλαίσιο της ΕΚΤ, δεν μπορεί άλλωστε να «παγώσει» στοιχεία του παθητικού των τραπεζών (στα οποία περιλαμβάνονται οι καταθέσεις και τα ομόλογα) προκειμένου να καλυφθεί με αυτά ένα μέρος από τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί ότι θα ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος (σ.σ.: δηλαδή το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης