Αλλάζουν χέρια ιδιοκτησίες στη χώρα, και κυρίως στην Αθήνα, με αιχμή του δόρατος το ενδιαφέρον για την εξαγορά ή τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων και την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό σε εταιρείες επενδύσεων ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) που αποτελούν τον πιο ασφαλή τρόπο για να τοποθετηθεί κάποιος σε ακίνητη περιουσία.

Όπως γράφει το «Βήμα της Κυριακής», το real estate δεν αφορά μια ομογενοποιημένη αγορά αλλά μια αγορά με πολλές ταχύτητες, με μια κοινή συνισταμένη: καταγράφεται μεγάλη προσφορά προς πώληση ακινήτων που πιέζει προς τα κάτω τις τιμές και ταυτόχρονα έλληνες και ξένοι επενδυτές με μεγάλη ρευστότητα επιλεκτικά βγαίνουν αγοραστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή την περίοδο πωλείται όλη η Ελλάδα», αναφέρει στο «Βήμα» παράγοντας του χώρου και εξηγεί «Τα μεγάλα πρότζεκτ όπως Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, Αστέρια Γλυφάδας, Κασσιόπη, Αφάντου κ.α. έχουν προσελκύσει τους ξένους επενδυτές..Τέτοια μεγέθους έργα δεν έχουμε άλλα καθώς είμαστε μικρή χώρα. Αντιθέτως, έντονη κινητικότητα καταγράφεται στον κλάδο των ξενοδοχειακών μονάδων, με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας αγοράς να έχουν ήδη προχωρήσει σε αγοραπωλησίες λόγω της διαρκούς αύξησης της τουριστικής κίνησης».

Εισροές κεφαλαίων

Σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων έχουν καταγραφεί εκτός από τον κλάδο των ξενοδοχείων στις ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων ακινήτων. Όπως γράφει η εφημερίδα, στην Πανγαία ο όμιλος Invel επένδυσε 650 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 66% της εταιρείας, στην Grivalia η Fairfax έβαλε επιπλέον 88 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει τη συμμετοχή της στο 51% και άλλα 45 εκατ. έβαλε ο κολοσσός στη διαχείριση κεφαλαίων Pimco για να αποκτήσει 5 εκατ. μετοχές της Grivalia.

Επίσης η αμερικανική Varde κατέβαλε 61,3 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 31,7% της εταιρείας Lamda Malls που διαχειρίζεται τα εμπορικά κέντρα The Mall, Golden hall και Mediterraanean.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία εκποίησης

Παράλληλα, αυτή την περίοδο η PQH, ο Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής των 16 πιστωτικών και χρηματοδοτικών υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την εκποίηση έξι ακινήτων επί συνόλου 300 που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της.

«Θα βγάζουμε κάθε δύο μήνες σε πλειστηριασμό πέντε μεγάλα και 15 μικρά ακίνητα σε τιμές αγοράς με αποδόσεις σημερινές» δήλωσε στο «ΒΗΜΑ» ο διευθύνων σύμβουλος της PQH κ. Κώστας Μητρόπουλος. Η PQH πωλεί και χαρτοφυλάκιο συμβάσεων leasing, που αφορούν ακίνητα και κινητό εξοπλισμό, λογιστικής αξίας περίπου 271 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ αναθέρμανση καταγράφεται και στην αγορά επαγγελματικών κτηρίων και κτηρίων γραφείων. Σήμερα περίπου το 1/3 αυτών είναι άδεια ως απόρροια της κρίσης.

Η μάχη για το King’s Palace

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός της Αγροτικής για την πολυτελή μίσθωση (30 ετών) του κτηρίου που βρίσκεται στη γωνία Κριεζώτου και Πανεπιστημίου, εμβαδού 11.000 τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται για το κτήριο που στέγαζε το ξενοδοχείο King’s Palace και στη συνέχεια μετατράπηκε σε γραφεία της ΑΤΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσφερθέν σταθερό μίσθωμα αγγίζει το ένα εκατ. ευρώ ετησίως ενώ υπάρχει και ρήτρα κερδών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η επένδυση θα ξεπεράσει τα 16 εκατομμύρια ευρώ καθώς το ξενοδοχείο θα έχει περισσότερα από 180 δωμάτια.

Στη διαδικασία εκμίσθωσης προβάδισμα έχει ο όμιλος Λάμψα καθώς η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού έχει αναδείξει τον όμιλο που έχει τη Μεγάλη Βρετανία ως πλειοδότη. Τις επόμενες ημέρες ο όμιλος Λάμψα περιμένει εξελίξεις και για τον διαγωνισμό που αφορά το ξενοδοχείο King George, για το οποίο η ιδιοκτήτρια τράπεζα Eurobank προχώρησε σε διαγωνισμό πώλησής του.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο διαγωνισμός της Αγροτικής για την πολυετή μίσθωση του κτιρίου που βρίσκεται στη γωνία Κριεζώτου και Πανεπιστημίου. Πρόκειται για το κτίριο που στεγαζόταν το ξενοδοχείο King’s Palace.

Ο Όμιλος Λάμψα περιμένει εξελίξεις για τον διαγωνισμό που αφορά το ξενοδοχείο King’s George, το οποίο η ιδιοκτήτρια τράπεζα Eurobank προχώρησε σε διαγωνισμό πώλησής του.

Πηγή: ΒΗΜΑ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης