Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και εφοπλιστές κρύβονται πίσω από τις υπεράκτιες εταιρείες που εντοπίστηκαν στην Αργολίδα και που εμφανίζουν σχεδόν αποκλειστική δραστηριότητα στις αγοραπωλησίες γης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την Κύμη και τη Χαλκιδική, εμφανίζεται το Κρανίδι, ένα κεφαλοχώρι των 5.000 κατοίκων, να αποτελεί την πρωτεύουσα των ελληνικών «Λιχνενστάιν» που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια τον τελευταίο καιρό σε όλη την επικράτεια. Η διευθύντρια της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου, κα Μερτύρη, δηλώνει ότι πολλές εταιρείες έσπευσαν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους από την περιοχή. Το Κρανίδι αποτέλεσε πόλο έλξης για τους κάθε λογής επιχειρηματίες, λόγω των τοπίων απαράμιλλης ομορφιάς, μεγάλης εμπορικής αξίας, αλλά και της κοντινής απόστασης από την πρωτεύουσα.

Όπως μας εξήγησε η κα Μερτύρη, έχουν κληθεί από την υπηρεσία πολλοί ιδιοκτήτες για να πληρώσουν φόρους στο ελληνικό κράτος, μία διαδικασία η οποία θα κορυφωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Aκούστε τι δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κρανιδίου, Σ. Κούστας στη zougla.gr:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απίστευτο κι όμως αληθινό και άκρως ελληνικό!

Σε ένα κεφαλοχώρι των 5.000 κατοίκων, στο Κρανίδι Αργολίδας, δραστηριοποιούνται 200 offshore εταιρείες.

Τη σχετική είδηση, για τον οικονομικό «παράδεισο», επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το φαινόμενο φαίνεται να έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι στην τοπική Δ.Ο.Υ. υπηρετούν μόνο δύο υπάλληλοι με φόρτο εργασίας που δεν τους επιτρέπει να κάνουν τέτοιους ελέγχους σε υπεράκτιες εταιρείες.

Ιδιαίτερη έξαρση του φαινομένου φαίνεται να παρουσιάστηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθηση τη διετία 2007-9.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για 115 offshore εταιρείες και βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι για τις υπόλοιπες 230 off shore. Συνολικά 345 δηλαδή, τις οποίες ερευνά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Το συνολικό ποσό που καταλογίστηκε εις βάρος των off shore από τους παραπάνω ολοκληρωμένους ελέγχους ανέρχεται σε 40.967.580 ευρώ.

Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικής με τη φοροδιαφυγή από off shore εταιρείες. Ο κ. Παπαδημούλης αναφερόταν και σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στο επίκεντρο της έρευνας του Σ.Δ.Ο.Ε. βρίσκεται το Κρανίδι, μια πόλη 5.000 κατοίκων, η οποία αποτελεί έδρα 200 offshore εταιρειών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τον κ. Παπαδημούλη ότι πράγματι από τη Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου βρίσκονται εν εξελίξει έλεγχοι σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ενημερώνει, επίσης, ότι στην προσφάτως συσταθείσα Διεύθυνση Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει συσταθεί και πρόκειται άμεσα να λειτουργήσει το Δ΄ Τμήμα αυτής, Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων ελέγχου κατοίκων Ελλάδος για εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης, όπως και κατοίκων του εξωτερικού για εισοδήματα ημεδαπής.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης