Μετά την Proton Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο περνά στα χέρια της Εurobank, καθιστώντας την τέταρτο συστημικό πόλο στην ελληνική αγορά εν αναμονή του φθινοπώρου οπότε και θα ξεκινήσει η μερική ή ολική ιδιωτικοποίησή της.

Η απόφαση ελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου κατά τη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Νωρίτερα, είχε εγκριθεί η μεταβίβαση της Proton Bank στην Eurobank, η δεσμευτική προσφορά της οποίας είχε κριθεί η μόνη συμβατή με τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΤΣΧ αποφάσισε ότι για λόγους συστημικής ευστάθειας το «good TT» πρέπει να καταλήξει στην Eurobank, η οποία πλειοδότησε στην διαγωνιστική διαδικασία, ταυτόχρονα προέκυψαν και ξεκάθαρες συνέργειες δίνοντας στο deal θετικές προοπτικές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΤΧΣ:

H Eurobank προτιμητέος υποψήφιος αγοραστής του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΝΤΤ)
Σήμερα, Σάββατο 13 Ιουλίου 2013, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και αποφάσισε να προχωρήσει με την πώληση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Eurobank.

Το ΤΧΣ και η Eurobank θα συνεργαστούν με στόχο να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διαγωνιστική διαδικασία, έλαβαν μέρος τέσσερις (4) ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και ο όμιλος Πειραιώς. Η Goldman Sachs ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΧΣ για την εν λόγω συναλλαγή.

H ανακοίνωση της Eurobank:

Η νύφη με την προίκα των 11 δις

Οι πρόσφατες «διευθετήσεις» στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναβάθμισαν την ανταγωνιστικότητά του. Μειώθηκαν τα λειτουργικά έξοδά του κατά 50% έπειτα από μία συμφωνία με τους εργαζομένους για μείωση αποδοχών κατά 30% αλλά και την εθελουσία έξοδο 600 υπαλλήλων. Παράλληλα έκλεισαν 20 καταστήματα.

Αυτό το πακέτο σε συνδυασμό με τον διαχωρισμό του τραπεζικού ιδρύματος σε καλή και κακή τράπεζα ανέδειξε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε «μαγαζί γωνία». 

Αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου

Eν τω μεταξύ στο θέμα της συνέχισης της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας την Παρασκευή.

Όπως είπε, η ΕΤΕ θα εξακολουθήσει να μετέχει ενεργά στις διαδικασίες αναδιάταξης του κλάδου, «που θα έχουν συνέχεια και τα επόμενα χρόνια». Σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει ανταγωνιστικό.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Διαβάστε επίσης Συνεδρίαση του ΤΧΣ για το Tαχυδρομικό Ταμιευτήριο, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013, 08:58

Στην Eurobank η Proton Bank, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013, 18:12

Δεσμευτική προσφορά για τη Νέα Proton Bank από την Eurobank, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013, 21:30

Προσφορά από όλες τις συστημικές τράπεζες για το ΤΤ, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013, 21:58

Πόλεμος για το Τ.Τ., Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013, 20:23

Ανατροπή στην πώληση του Τ.Τ., Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013, 19:53

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης