Στις λανθασμένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ σχετικά με την Ελλάδα αναφέρεται ένα εκτενές δημοσίευμα της Wall Street Journal, τονίζοντας παράλληλα ότι το Ταμείο θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη από τη χώρα μας.

«Την προηγούμενη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε συγγνώμη από τη Μ. Βρετανία. Τι κρίμα που η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν επέδειξε την ίδια αβροφροσύνη προς την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα», αναφέρει το άρθρο της WSJ, το οποίο υπογράφει ο Σίμον Νίξον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ρεπορτάζ-σχόλιο τιτλοφορείται «Πού είναι η συγγνώμη του ΔΝΤ στην Ελλάδα;»

«Η άρνηση του ΔΝΤ να πιστέψει πως η Ελλάδα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 οδήγησε σε επτάμηνη καθυστέρηση στην εκταμίευση κρίσιμων δόσεων, γεγονός που με τη σειρά του καθυστέρησε την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων και κατ’ επέκταση την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

»Εάν πράγματι η Αθήνα είχε υποκύψει στις πιέσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το φανταστικό έλλειμμα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα βυθιζόταν στον έβδομο διαδοχικό χρόνο ύφεσης. Όπως αποδείχθηκε, η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% το προηγούμενο έτος και βρίσκεται σε τροχιά για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% φέτος» αναφέρει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ακόμη και αν το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκστομίσει τη λέξη που αρχίζει από “Σ”, στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα υπάρχουν αρκετά σημάδια μεταμέλειας. Η έκθεση μιλά για “σημαντική πρόοδο προς την εξισορρόπηση της οικονομίας” και αναγνωρίζει πως η μετατροπή της πιο αδύναμης κυκλικά προσαρμοσμένης δημοσιονομικής θέσης στην Ευρωζώνη στην ισχυρότερη σε τέσσερα μόλις χρόνια συνιστά “ένα εξαιρετικό επίτευγμα σε κάθε διεθνή σύγκριση”» αναφέρει το δημοσίευμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης