Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς την εφορία ανήλθε τον Ιούλιο στα 97,355 δισ. ευρώ, απέχοντας ελάχιστα από το ψυχολογικό όριο των 100 δισεκατομμυρίων.

Χιλιάδες φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31η Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση προκειμένου να τη ρυθμίσουν σε 12 δόσεις με βάση την πάγια διάταξη, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι άλμα 173 χιλιάδων έκανε και ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση.

Η «φορολογική κόπωση» θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα καθώς έρχονται επτά αλλαγές στα ήδη υφιστάμενα βάρη
Συγκεκριμένα ο αριθμός των οφειλετών ανήλθε στα 3,97 εκατ. ευρώ. Από αυτούς, ήδη οι 971.429 ζουν με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον τους, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών.

Αξίξει να σημειωθεί, επίσης, ότι μόνο τον Ιούλιο επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε επιπλέον 20.000 φορολογούμενους, δηλαδή ο ρυθμός των κατασχέσεων τρέχει με περίπου 1.000 ανά εργάσιμη ημέρα.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα δύο δισ. «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα που καταγράφηκαν τον Ιούλιο θα επιβαρυνθούν από τις επόμενες δόσεις του φόρου εισοδήματος και βεβαίως από εκείνες του ΕΝΦΙΑ
Ωστόσο, οι αριθμοί, που λένε πάντα την αλήθεια, δείχνουν μια πραγματικότητα που είναι ακόμα χειρότερη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Από τα 97,4 δισ. ευρώ, τα 90 δισ. ήταν παλαιά χρέη ως το 2016 και σε αυτά προστέθηκαν «φρεσκα» χρέη 7,4 δισ. που δημιουργήθηκαν μέσα στους πρώτους επτά μήνες του 2017.

Αν και φαίνεται ότι τα χρέη το 2017 αυξάνονται κατά περίπου ένα δισ. το μήνα, τον Ιούλιο τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά δύο δισ. ευρώ (από 5,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο σε 7,4 δισ. τον Ιούλιο).

– Το συνολικό ποσό ληξιπρόθεσμων χρεών, παλαιών και νέων, «συγκρατήθηκε» στα 97,356 δισ. ευρώ, επειδή αυξήθηκαν οι κατασχέσεις. Τον Ιούλιο 21.315 οφειλέτες έπεσαν θύματα κατασχέσεων και ο συνολικός τους αριθμός τον Ιούλιο αυξήθηκε σε 971.429 (έναντι 951.114 τον Ιούνιο).

Με όπλο τις κατασχέσεις, εισπράχθηκαν πάνω από 2,7 δισ. ευρώ παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

-Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα δύο δισ. «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα που καταγράφηκαν τον Ιούλιο θα επιβαρυνθούν από τις επόμενες δόσεις του φόρου εισοδήματος και βεβαίως από εκείνες του ΕΝΦΙΑ, που ξεκινούν από το τέλος Σεπτεμβρίου !
Προφανώς αναμένεται επιδείνωση της εικόνας όταν θα καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές των επόμενων μηνών
Προφανώς αναμένεται επιδείνωση της εικόνας όταν θα καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές των επόμενων μηνών, που από φορολογικής απόψεως είναι και οι πιο δύσκολοι φορολογικά.

Τσουνάμι φόρων το επόμενο διάστημα

Η «φορολογική κόπωση» θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα καθώς έρχονται επτά αλλαγές στα ήδη υφιστάμενα βάρη.

Πιο συγκεκριμένα αναμένονται:

-αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.
Αν και είναι υπαρκτό το σενάριο να μην γίνουν τελικά αλλαγές στα τέλη λόγω αντιρρήσεων των θεσμών, οι προτάσεις που εξετάζει η επιτροπή που έχει συσταθεί για το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των κλιμακίων κυβισμού και παρεμβάσεις “εξομάλυνσης” προκειμένου να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά τελών μεταξύ οχημάτων που έχουν πάρει για πρώτη φορά πινακίδες με διαφορά μερικών εβδομάδων ή μηνών.
Αυτό που δεν αλλάζει είναι ο λογαριασμός των τελών που θα παραμείνει τουλάχιστον στα 1,3 δισ. ευρω.

-έναρξη της φορολοταρίας.
Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη φορολοταρία. Για κάθε συναλλαγή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν ηλεκτρονικούς λαχνούς για τη συμμετοχή τους σε κληρώσεις χρηματικών ποσών.
Το ποσό που θα δίνεται θα είναι ένα εκατομμύριο ευρώ μηνιαίως και ο αριθμός των τυχερών θα είναι είτε 500 με έπαθλο 2.000 ευρώ έκαστος ή 1.000 με 1.000 ευρώ έκαστος

-επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης οι φοροαπαλλαγές που θα κριθούν χαριστικές και άδικες θα καταργηθούν

-αύξηση του ορίου ακαθαρίστων εσόδων για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ.
Σήμερα το όριο είναι 10.000 ευρώ και οι θεσμοί επιθυμούν να αυξηθεί στις 25.000 ευρώ προκειμένου να απαλλαγεί η φορολογική διοίκηση από μεγάλο διοικητικό κόστος και γραφειοκρατικό βάρος.

-παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας.
Πρόκειται για παρέμβαση για την οποία πιέζουν οι δανειστές θεωρώντας το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας ως προνομιακό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο καθεστώς θεωρείται στην Ελλάδα ιδιαίτερα επιτυχημένο αν κρίνει κανείς από την επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας διεθνώς

-ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων έως το τέλος του έτους.

-κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.
Πρόκειται για παρέμβαση που θα επιφέρει μείωση εισοδήματος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους έως και μερικές δεκάδες ευρώ μηνιαίως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης