Σε μία απόπειρα να ξεπεράσει ένα σχέδιο πολλών ετών, η Ε.Ε. αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να προτείνει ένα νέο σχέδιο για την πανευρωπαϊκή ασφάλιση των καταθέσεων.

Το σχέδιο που θα εκπονήσει η Κομισιόν θα εισηγείται την πιο σταδιακή, από την αρχικά σχεδιαζόμενη, εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη νέα αυτή πρόταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιχειρήσει να πείσει τη Γερμανία -μετά και την αναμενόμενη αποχώρηση Σόιμπλε, ο οποίος έβαζε προσκόμματα στη διαδικασία- για την αναγκαιότητα του σχεδίου, ως εχεγγύου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Τι επιχειρείται

Το σχέδιο επιχειρεί να μειώσει τους κινδύνους για τις τράπεζες έπειτα από μία δεκαετή οικονομική κρίση και ταυτόχρονα καλεί τις χώρες της Ε.Ε. σε κοινή ανάληψη των κινδύνων αυτών – κάτι στο οποίο ήταν αντίθετος ο απερχόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος φοβόταν ότι οι πιο εύρωστες γερμανικές τράπεζες θα στήριζαν τελικά τις πιο αδύναμες ανταγωνίστριές τους σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σχέδιο που θα εκπονήσει η Κομισιόν, θα εισηγείται την πιο σταδιακή, από την αρχικά σχεδιαζόμενη, εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεωνΎστερα από δύο χρόνια άκαρπων συζητήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταβάλει μία νέα προσπάθεια να ξεπεράσει το αδιέξοδο με καινούργιες προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καθιέρωση του ονομαζόμενου ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων (European deposit insurance scheme, EDIS), που έχει στόχο την ασφάλιση των αποταμιευτών (μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ) σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας, προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή από ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά, αναφέρει η Κομισιόν σε ένα σχέδιο εγγράφου που είναι σε γνώση του Reuters. Σε μία περαιτέρω κίνηση για να κερδίσει τη Γερμανία, ο νέος υπουργός Οικονομικών της οποίας μπορεί να είναι το ίδιο επιφυλακτικός όσο και ο Σόιμπλε για το σχέδιο, οι Βρυξέλλες απορρίπτουν τις αρχικές σκέψεις για πλήρη επιμερισμό της προστασίας των καταθετών.

Το προσχέδιο του σχετικού εγγράφου που δημοσιεύει το Reuters (EDIS) θα μπορούσε αρχικά να προσφέρει μόνο δάνεια για να στηρίξει τους καταθέτες των χρεοκοπημένων τραπεζών.

Σε δεύτερο στάδιο το εν λόγω σύστημα ασφάλισης θα παρέχει κάλυψη απωλειών. Η φάση αυτή θα ξεκινήσει μόνο όταν οι τράπεζες θα έχουν μειώσει επαρκώς τα επίπεδα των επισφαλών δανείων τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επίσης «τα ελάχιστα επίπεδα προβλέψεων που πρέπει να συγκεντρώσουν οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», μέτρο που θα μείωνε τους κινδύνους των επισφαλών δανείων, αλλά θα αύξανε το κόστος για τις τράπεζες.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης