Το μήνυμα της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα, πέρασαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν η Άγκελα Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Είναι δικαίωμα οποιασδήποτε κυβέρνησης να κάνει δημοψήφισμα, αλλά και δικαίωμα των άλλων 18 κρατών να σκεφτούμε τι θα κάνουμε για να προστατευθούμε» δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ρίχνοντας την ευθύνη για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η χώρα μας δεν είχε διάθεση συμβιβασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πρόγραμμα της Ελλάδας εκπνέει τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Αν η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει νέες διαπραγματεύσεις, δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε», υποσχέθηκε. «Ασχέτως του τι θα πει το δημοψήφισμα, η ελληνική πλευρά πρέπει να διατυπώσει αίτημα αύριο που λήγει το πρόγραμμα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων» τόνισε η κ. Μέρκελ.

Η Άγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι δεν θα γίνει σύνοδος κορυφής, παρά μόνο αν χρειαστεί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με αφορμή την παρότρυνση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τους πολίτες στην Ελλάδα να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, η κ. Μέρκελ είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει να κάνει με το μέλλον του ευρώ, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιπλέον χρηματοδότησης προς τη χώρα μας, αφού «δεν υπάρχει νομική βάση για να καλύψει μετά το τέλος του προγράμματος τις ανάγκες της η Ελλάδα».

«Ξέρουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε. Είναι ένας συνδυασμός αλληλεγγύης και ευθύνης» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, καταλήγοντας: «Ο ελληνικός λαός θα διαμορφώσει την γνώμη του, εμείς έχουμε άποψη, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι κατευθύνουμε την απόφαση, λέμε απλώς όλη την αλήθεια για τις συνέπειες» κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γκάμπριελ: «Η Ελλάδα ήθελε να μην τηρεί τις προδιαγραφές της ευρωζώνης»

«Υπάρχει διάθεση να υπάρξει ένας υγιής συμβιβασμός με τους Ελληνες» δήλωσε, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί η Ευρώπη να δώσει κονδύλια χωρις να δοθεί κάτι από την άλλη πλευρά».

«Παρουσιάσαμε πρόταση πλούσια και ανοιχτή. Λάβαμε σοβαρά υπόψη την οικονομική και κοινωνική κατάσταση, αλλά η Ελλάδα ήθελε να έχει το δικαίωμα να μην τηρεί τις προδιαγραφές της ευρωζώνης» είπε ο Γκάμπριελ. «Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να δεχτεί ότι για να βγει από την κρίση, θα μπορούσε να το κάνει με ένα 3ο πρόγραμμα. Όχι με λευκή επιταγή».

«Προσπαθήσαμε όλοι να αποσοβήσουμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ήταν ένα νέο πρόγραμμα, μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση. Δώσαμε κονδύλια για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και είπαμε να μην αυξηθούν οι φόροι για φάρμακα και στρατιωτικές δαπάνες, ανέφερε.

«Με Όχι του ελληνικού λαού, τερματίζονται οι διαπραγματεύσεις»

«Αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει “κατά” τότε δεν θα συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αν οι πολίτες πουν ναι τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Οι κανόνες είναι κοινοί για όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε σίγουροι ότι το ευρώ θα είναι ένα σταθερό νόμισμα, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Ελλάδα. Θα ενδυναμώσουμε το νόμισμά μας ακόμη περισσότερο ώστε να μην υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι», ανέφερε, σχετικά με το πώς βλέπει το μέλλον του κοινού νομίσματος ανεξαρτήτως των εξελίξεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης