Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Όλι Ρεν χαιρέτισε σήμερα τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2014, αφού η χώρα επικρίθηκε έντονα από την ΕΕ λόγω των δυσχερειών που αντιμετώπισε για να τηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους και συμφωνήθηκε να της δοθεί παράταση της προθεσμίας για να τηρήσει τους στόχους που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες όσον αφορά το έλλειμμα.

«Η Γαλλία έκανε μια τεράστια προσπάθεια για να αποκαταστήσει τα δημοσιονομικά της, και το σχέδιο του προϋπολογισμού της χαρακτηρίζεται από υπεύθυνη και συνετή χάραξη πολιτικής», ανέφερε ο Ρεν έπειτα από τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Γαλλίας για το προσεχές έτος, το οποίο παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στο Παρίσι την Τετάρτη, συμπεριλαμβάνει την πρόβλεψη ότι το κρατικό χρέος της θα ανέλθει στο χωρίς ιστορικό προηγούμενο 95,1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της αλλά και «χωρίς ιστορικό προηγούμενο» μέτρα εξοικονόμησης πόρων ύψους 15 δισ. ευρώ. Η οικονομική ανάπτυξη που συμπεριλαμβάνεται ως πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι 0,1% φέτος και 0,9% το 2014.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ παραδέχθηκε ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους της για την μείωση του ελλείμματος και αναγκάστηκε να μειώσει την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας το 2014.

Στο Παρίσι έχει δοθεί προθεσμία ως το 2015 για να μειώσει το έλλειμμά του κάτω από το 3%, όπως ζητεί η ΕΕ, αλλά οι προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης δυσχεράνθηκαν από τη χαμηλότερη του αναμενομένου ανάπτυξη και την αύξηση της ανεργίας, που επηρέασαν τα φορολογικά έσοδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης