Μεγάλης διάρκειας διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το διακύβευμα είναι το αν θα έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή καθώς οι συγκρούσεις με τα μεγάλα συμφέροντα απαιτούν ισχυρή εντολή. Το plan b της τρόικας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει αυτοδυναμία ώστε να αναγκαστεί να συνεργαστεί με δυνάμεις που εκφράζουν τα συμφέροντα των δανειστών και θα υπονομεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την εθνική προσπάθεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως και με αυτοδύναμη πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασίες, «με τις δυνάμεις που θεωρούμε ότι δεν έχουν την σκοπιμότητα να λειτουργήσουν κακόβουλα, υπερασπιζόμενες τις λογικές των εταίρων ή των δανειστών, της τρόικας», ενώ επέκρινε τη ΝΔ, χωρίς να την κατονομάσει, λέγοντας πως «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν να κρυφτούν σε μισοσκότεινες αίθουσες, σε μονολόγους, γιατί δεν είχαν επιχειρήματα, αλλά μόνο μια επικοινωνιακή στρατηγική φόβου και τρόμου».

Όσον αφορά στα μνημόνια ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «τα μνημόνια τα απορρίπτει την Κυριακή ο λαός με την ψήφο του. Δεν θα τηρήσουμε δεσμεύσεις και υπογραφές που δεν δεσμεύουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχει επιτευχθεί αμοιβαία επωφελής λύση με τους ευρωπαίους εταίρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο ορόσημο που τίθεται τώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ο Ιούλιος, «περιθώριο που θέταμε και εμείς από την αρχή. Θυμίζω τις σχετικές δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη» τόνισε χαρακτηριστικά.

«H χθεσινή ανακοίνωση Ντράγκι έσβησε και το τελευταίο επιχείρημα περί ασφυκτικού χρόνου για τη διαπραγμάτευση» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε λέγοντας ότι «H ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι προσδιορίζει ένα χρονοδιάγραμμα διαπραγμάτευσης και αυτό είναι με ορίζοντα τον Ιούλιo».

«Για εμάς αποτελεί δέσμευση ότι θα συγκρουστούμε μέσα και έξω. Ομως οι πιο δυνατές συγκρούσεις θα είναι μέσα στη χώρα. Εξω διαμορφώνεται ένα τελείως διαφορετικό κλίμα. Η Ευρώπη αλλάζει, έστω και με μικρά βήματα. Και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτήσει τη μεγέθυνση αυτής της διαφαινόμενης αλλαγής στην Ευρώπη» είπε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας τη διαπραγμάτευση που θα κάνει η κυβέρνησή του με τους δανειστές της Ελλάδας.

Οι «εντός συγκρούσεις», εξήγησε, θα γίνουν με το κατεστημένο, που σχετίζεται με τη διαπλοκή, με όσους χρεοκόπησαν τις τράπεζες αλλά συνεχίζουν να τις διοικούν, με όσους πήραν αποφάσεις που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο και με μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Αφορολόγητο 12.000 ευρώ και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Για επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους και για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η φορολογική ελάφρυνση είναι από τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους , την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο Σταύρος Δήμας έχει συμβολίσει τις μνημονιακές δυνάμεις του χθες και υποψηφιότητά του έχει “καεί” από τον κ. Σαμαρά.

«Bασικό κριτήριο για προτεινόμενο Πρόεδρο θα είναι η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα» ξεκαθάρισε.

Όσον αφορά στην ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «Η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει. Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσουμε στη Βουλή».

Οι διαπραγματεύσεις

Αναφερόμενος σε αυτούς με του οποίους πρόκειται να διαπραγματευθεί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η τρόικα είναι εξωθεσμικός οργανισμός, καμία ευρωπαϊκή συνθήκη δεν αναγνωρίζει αυτό το θεσμό», υπενθυμίζοντας και την έρευνα που διεξάγει το Ευρωκοινοβούλιο για τα έργα και τις ημέρες της στις χώρες που ανέλαβε.

Το θέμα, τόνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας, είναι «να πάμε στη διαπραγμάτευση δυνατοί», κάνοντας άλλη μία αναφορά στην ανάγκη να δοθεί ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ με εκλογικό ποσοστό που κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης