«Το ΔΝΤ αγοράζει χρόνο για τη Μέρκελ στο θέμα της Ελλάδας» γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» σε άρθρο της.

Η «Die Welt» επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο σημειώνει ότι αν ισχύει η πληροφορία, το ΔΝΤ «αγοράζει» για ακόμη μία φορά χρόνο για την πολιτική Σε αυτό αποκαλύπτει πως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποσχέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Die Welt» επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο σημειώνει ότι, αν ισχύει η πληροφορία, το ΔΝΤ «αγοράζει» για ακόμη μία φορά χρόνο για την πολιτική.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, η Λαγκάρντ και η Μέρκελ γνωρίζονται καλά, και η καγκελάριος άνοιξε στη Γαλλίδα τον δρόμο για τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής του Ταμείου.

Η Λαγκάρντ, από την άλλη, θεωρεί τη Μέρκελ ως ένα από τα λίγα στηρίγματα σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο και θα ήθελε για τον λόγο αυτόν να μην αποτελέσει ένα από τα εμπόδια στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η καγκελάριος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Welt» σημειώνει ότι το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο επίσημα, αναφέροντας ότι η θέση του παραμένει αμετάβλητη, ότι δηλαδή χρειάζονται σκληροί όροι για την Ελλάδα, αλλά και ελάφρυνση του χρέους της.

«Το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι ως μία ομάδα» αναφέρει η εφημερίδα.

Διφορούμενα μηνύματα από την Ευρώπη

Το επίμαχο άρθρο δημοσιεύεται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αντιπροέδρου τoυ CSU Μάνφρεντ Βέμπερ σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Βέμπερ εκτίμησε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. «Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Μ. Βέμπερ.

Μία ημέρα πριν, το «στίγμα» των προθέσεων του Eurogroup έδωσε ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως η Ελλάδα, σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, οδηγείται σε χρεοκοπία.

Τα μηνύματα λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι διφορούμενα, οι εξελίξεις συνεχείς και καταιγιστικές, και αυτό που απομένει είναι να διαπιστωθεί τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι στο προσεχές κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Αισιόδοξη η κυβέρνηση

Στο κλίμα αυτό, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα. Το Eurogroup αναμένεται με ενδιαφέρον έπειτα και από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ της «Die Welt», από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση «ξορκίζει»
τυχόν παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Κυβερνητικοί κύκλοι, πάντως, που μίλησαν το πρωί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσαν αισιόδοξοι για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας».

«Η ελληνική πλευρά, όπως και τα εμπλεκόμενα μέρη, εργάζεται πυρετωδώς προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως το ΔΝΤ θα πρέπει να επανεξετάσει τις προβλέψεις του αντιστοιχίζοντάς τες με την πραγματικότητα και τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που υπεραποδίδει, πράγμα που επιβεβαιώνει επισήμως η Κομισιόν» είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης