Μετά από ένα πολιτικά «θερμό» τριήμερο γεμάτο εντάσεις, αντεγκλήσεις και υψηλούς τόνους με τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σύνολο 300 βουλευτών, 179 ψήφισαν «ναι» και 121 «όχι» για την παροχή ψήφου στην κυβέρνηση συνεργασίας, που συγκρότησαν μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά. Σύσσωμοι, δηλαδή, οι βουλευτές που απαρτίζουν τη συγκυβέρνηση έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και δεν υπάρξε κάποια παράπλευρη… απώλεια.

Παρακολουθήστε την ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη:

Η συζήτηση κορυφώθηκε με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αργά το βράδυ της Κυριακής, επικεντρώνοντας τα πυρά του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έβαλε πωλητήριο στη δημόσια περιουσία και ότι συνεχίζει την εφαρμογή του μνημονίου, κοροϊδεύοντας τον λαό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον, μετά τις κακοδαιμονίες, η κυβέρνηση έλαβε την πλειοψηφία του Σώματος και αναμένεται να περάσει από τις Συμπληγάδες των Βρυξελλών για κρίσιμα ζητήματα με φόντο την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Με την επίθεση του Αντώνη Σαμαρά κατά του Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκε η δευτερολογία του πρωθυπουργού και ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία.

«Όλα τα κόμματα έχουν κάνει σοβαρά λάθη κατά το παρελθόν, κανείς δεν είναι αναμάρτητος, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. Ουδείς έχει το δικαίωμα να κουνά το δάχτυλο στους άλλους καθώς όλα τα κόμματα έχουν ευθύνες που φτάσαμε ως εδώ, πρόσθεσε.

Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός είπε ότι αντιπροσωπεύουν το παλιό, την αντίσταση στην αλλαγή, την οπισθοδρόμηση και την χρεοκοπία.

Συγκεκριμένα για το ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι τρομοκρατεί όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Αβανταδόροι του λόμπι της δραχμής έχετε γίνει κύριε Τσίπρα», τόνισε.

«Το μνημόνιο είναι πολιτικό και οικονομικό έγκλημα»

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης στην δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέλεξε να απαντήσει κατά κύριο λόγο στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, καθώς- όπως είπε- πρόκειται για τον γνήσιο εκφραστή και υποστηρικτή του μνημονίου.

«Το μνημόνιο είναι πολιτικό και οικονομικό έγκλημα, που επιβάλλεται στη χώρα από την τρόικα και με απόλυτη ευθύνη αυτών που κυβερνούν. Το πρώτο στάδιο είναι η λεηλασία της κοινωνίας, μετά η λεηλασία του δημοσίου πλούτου κι αν δεν σας σταματήσουμε έρχεται η χρεοκοπία και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα» τόνισε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε: «Δεν θα συναινέσουμε στο έγκλημα».

Πυρά Βενιζέλου κατά ΣΥΡΙΖΑ

Πυρά κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, κάνοντας λόγο για την επιλογή της εύκολης αντιπολίτευσης που καιροφυλακτεί.

«Στη χθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμία αναφορά στην προεκλογική μονομερή καταγγελία και ακύρωση του μνημονίου», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι «δεν μπορεί κανείς να προτάσσει το μικροκομματικό συμφέρον». «Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ως οπαδός μιας άλλης λύσης, αυτής της αντικατάστασης του μνημονίου».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι υπάρχει μια Εθνική γραμμή που εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού Σώματος. Όπως είπε, θέλουμε την Ελλάδα ασφαλή και ισότιμη στην Ευρώπη και το ευρώ.

«Όχι» στη μονομερή καταγγελία του Μνημονίου

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης διευκρίνισε κατά τη δευτερολογία του ότι η ΔΗΜΑΡ στηρίζει την κυβέρνηση στη βάση μιας συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας και σύγκλισης ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ρεαλιστική και προοδευτική.

Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και επανέλαβε ότι η μόνη «βαθύτατα προοδευτική και ρεαλιστική λύση» για τη χώρα είναι η επαναδιαπραγμάτευση, με στόχο την αποδέσμευση από τους σκληρούς όρους του μνημονίου.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως διαφθορά και παραοικονομία λεηλατούν το ΑΕΠ εξαιτίας της άναρχης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα.

Υψηλοί τόνοι Πάνου Καμμένου με αναδρομή στα… σκάνδαλα

Σήκωσε τη Βουλή στο πόδι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Καμμένος, ο οποίος αφού αποκάλυψε ότι η κυρία Μέρκελ μας χρωστάει και δεν της χρωστάμε με την έννοια ότι η γερμανική εταιρεία του αεροδρομίου χρωστάει Φ.Π.Α 500 εκατομμύρια ευρώ και αδιαφορεί να τα πληρώσει, στη συνέχεια βομβάρδισε και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

«Δεν το ξέρω το θέμα μόλις ανέλαβα και οφείλω να πω ότι δεν είναι δικό μου αλλά του υπουργείου Οικονομικών που θα το δει και αν είναι όπως εσείς τα λέτε τότε το κράτος θα τα εισπράξει. Δεν θα υπάρξει ανοχή και για κανέναν, πόσο μάλλον και για κάποιον που είναι πλούσιος» αντέκρουσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Οι κουβέντες του υπουργού απογείωσαν τον Παναγιώτη Καμμένο. «Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων στους οδικούς άξονες και όχι τα προβλήματα του λαού. Όταν λέτε θα επαναδιαπραγματευθείτε τους δρόμους στον εκδότη που σας βάζει κάθε εβδομάδα συνέντευξη στην εφημερίδα του» είπε ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Καμμένος.

«Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση γιατί δεν μας έπεισε»

«Δεν μάθαμε την αλήθεια για το πώς ήρθε η κρίση», είπε ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής στη δευτερολογία του, αναφερόμενος στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, στις υπερβάσεις των δημόσιων έργων, στο «σάπιο Κράτος», όπως το χαρακτήρισε.

«Το Μνημόνιο δεν έφερε την κρίση, αλλά το Μνημόνιο επιδείνωσε την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είπε ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά το ευρώ, γιατί από χώρα παραγωγής έγινε χώρα παραγωγής υπηρεσιών.

Κάλεσε μάλιστα τον υπουργό Οικονομικών να διαπραγματευθεί το δικαίωμα της Ελλάδας να παράγει.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, το οποίο κατέστησε τη χώρα «αποθήκη» μεταναστών, καλώντας την κυβέρνηση να πολεμήσει για την αλλαγή της. «Δεν φταίμε εμείς για τους πολέμους των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Δεν φταίμε εμείς για την Αραβική Ανοιξη. Δεν φταίμε εμείς που στη Ελλάδα υπάρχουν δύο εκατομμύρια μετανάστες».

Κάλεσε επίσης, τον υπουργό Άμυνας να μην μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες, ενώ για το θέμα της ασφάλειας εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία αναφορά στην «ασύμμετρη απειλή» -όπως την χαρακτήρισε της εγκληματικότητας.

«Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση γιατί δεν μας έπεισε ότι έχει λύσεις για την οικονομία, για την ασφάλεια, για τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

«Φοροφυγάδες όχι από ιδεολογία, αλλά από αδυναμία»

Αλλαγή του φορολογικού συστήματος με κατάργηση φόρων και θέσπιση αφορολόγητου στις 20.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα και 40.000 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια, ζήτησε στη δευτερολογία της η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι όσο και να αυξηθούν οι δόσεις καταβολής των φόρων, οι πολίτες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν καθώς τα εισοδήματά τους δεν επαρκούν.

Επιπλέον, τόνισε ότι θα γίνουμε όλοι φοροφυγάδες όχι από ιδεολογία αλλά από αδυναμία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης