Η δράση των τοκογλυφικών κυκλωμάτων φαίνεται πως είχε επεκταθεί και στον χώρο της πολιτικής. Σύμφωνα με έγγραφο – ντοκουμέντο που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος», μεγάλο τοκογλυφικό κύκλωμα της Θεσσαλονίκης χρηματοδοτούσε υποψήφιους βουλευτές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Τον Ιανουάριο του 2012, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, εξάρθρωσε τέσσερα τοκογλυφικά και εκβιαστικά κυκλώματα τα οποία δρούσαν στη συμπρωτεύουσα. Οι έρευνες στηρίχτηκαν κατά μεγάλο ποσοστό σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και συνομιλίες που καταγράφηκαν. Συνελήφθησαν συνολικά 53 άτομα, 34 από τα οποία προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Μεταξύ αυτών και ο 60 χρονος επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης, αρχηγός του μεγαλύτερου από τα τέσσερα κυκλώματα.

Το κύκλωμα υπολογίζεται ότι δρούσε για περισσότερα από 15χρόνια στην συμπρωτεύουσα και τα θύματα του υπερβαίνουν, όπως εκτιμάται, τα 1.500 με 2.000 άτομα. Όπως προκύπτει από τη δικογραφία της υπόθεσης, η μαφία της Θεσσαλονίκης δάνειζε τα χιλιάδες θύματά της με τόκο που κυμαινόταν από 5 έως και 15% την εβδομάδα! Τα παράνομα κέρδη του Καραμπέρη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ από το 2004 έως και το 2011!

Βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου αναφέρει ότι ο ίδιος ο Καραμπέρης ήταν εκείνος που επέλεγε τα θύματα, στα οποία η οργάνωση δάνειζε με τοκογλυφικούς όρους, είτε έδινε εντολή σε άλλο μέλος της και φρόντιζε να γίνεται η επικοινωνία του υποψήφιου θύματος με την εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την εκμετάλλευση της ανάγκης του και τη συνομολόγηση δανείων με τοκογλυφικά ωφελήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο πατέρας του επιχειρηματία. Θωμάς Καραμπέρης, ήταν για δεκαετίες ολόκληρες , όπως λένε, ο «βασιλιάς της νύχτας» στη Θεσσαλονίκη. Ήταν δηλαδή, ο άνθρωπος που γνώριζε προσωπικά όλους τους καλλιτέχνες και τους πολιτικούς. 

Στις 13 Μαΐου 2013, άρχισε στο τριμελές Εφετείο κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης, η προγραμματισμένη δίκη των 14 φερόμενων μελών του κυκλώματος τοκογλύφων με εγκέφαλο τον επιχειρηματία Καραμπέρη. Η δίκη αν και διεκόπη για να συνεχιστεί την Τρίτη 21 Μαΐου, συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για την ομάδα στην οποία φέρονται να συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρώην διευθυντής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ, ένας δημοσιογράφος, ένας δικηγόρος, δύο τραπεζικοί, ένας απότακτος αστυνομικός, οι υπάλληλοι του επιχειρηματία, αλλά και ο γιος του.

Ο Καραμπέρης εμπλέκει βουλευτές

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Μάρκος Καραμπέρης σε δηλώσεις του, που προκάλεσαν την παρέμβαση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, έχει αφήσει υπονοούμενα ότι έχει στοιχεία που εμπλέκουν στις δραστηριότητές του και πρόσωπα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φαίνεται να έχει εκμυστηρευτεί σε στενό του συνεργάτη ότι υπάρχουν ακόμα και βίντεο τα οποία καταγράφουν συναντήσεις και οικονομικές συναλλαγές με πολιτικούς, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δικαστές, υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και άλλους κρατικούς παράγοντες. Αυτά τα στοιχεία, όπως ο ίδιος φαίνεται να έχει πει, αν βγουν στη δημοσιότητα θα εξαφανιστεί η Βουλή! 

Για το ίδιο θέμα παρενέβη και ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, ζητώντας από τον υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Καραμπέρη.

Το έγγραφο – ντοκουμέντο

Έγγραφο ντοκουμέντο από την ατζέντα Καραμπέρη το οποίο εξασφάλισε η εκπομπή «Kίτρινος Τύπος», αναφέρει τα ονόματα ενός πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, του Τάσου Σπηλιόπουλου και ενός νυν, του Κώστα Γκιουλέκα. Σύμφωνα με το έγγραφο, φαίνεται πως ο Καραμπέρης έδωσε χρηματικό ποσό στους βουλευτές για τις εκλογές του 2007. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρηματοδοτούσε πολύ περισσότερους πολιτικούς από αυτούς που φαίνονται στο ντοκουμέντο κι όχι μόνο ενός πολιτικού χώρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης