Μοναδικό στο είδος του ειδώλιο αποκαλύφθηκε στην κοινότητα Κισσόνεργας της Πάφου, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής στην περιοχή Σκαλιά, όπου το 2016 είχε εντοπιστεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, οικισμός περίπου 1100 τ.μ., στον οποίο υπήρχαν βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, όπως εγκαταστάσεις παρασκευής μπίρας, μεγάλες εστίες μαγειρέματος, εγκαταστάσεις για κλώσιμο υφαντικών ινών και εγκαταστάσεις επεξεργασίας σιτηρών.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κισσόνεργας, Γιώργος Στυλιανού, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά για την κοινότητα, η οποία προγραμματίζει να τα αναδείξει με τη συμπερίληψή τους στον χάρτη με τα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα θα τεθεί, σημείωσε, σε ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου, όπου και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τον χειρισμό και ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων της κοινότητας, όπως τα μοναδικά αρχαία πηγάδια ηλικίας 9.500 χρόνων, τον αρχαίο οικισμό Μοσφίλια και την περιοχή Σκαλιά, όπου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και το παρασκευαστήριο μπίρας.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, με τη λήξη των ανασκαφών για το 2017 που γίνονται στην Κισσόνεργα στην περιοχή Σκαλιά, από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, έχουν εντοπιστεί σημαντικά ευρήματα τα οποία κατατάσσουν την περιοχή ως «τον μακροβιότερο μέχρι στιγμής οικισμό της Εποχής του Χαλκού στην Κύπρο (2500 π.Χ μέχρι 1600 π.Χ.)».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι το κοινοτικό συμβούλιο Κισσόνεργας φιλοξενεί κάθε χρόνο την αρχαιολογική αποστολή του πανεπιστήμιου Μάντσεστερ, παρέχοντάς της δωρεάν διαμονή κι άλλες διευκολύνσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανασκαφές, οι οποίες είναι κάτω από τη διεύθυνση της Dr. Lindy Crewe, αρχίζουν κάθε χρόνο στα μέσα του Ιουνίου και τελειώνουν στις αρχές Αυγούστου, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης