Μπορεί στο παρελθόν η ζωή των ανθρώπων να ήταν δυσκολότερη και με λιγότερες ή καθόλου ανέσεις, αλλά αναφορικά με τους ρόλους των δύο φύλων, τα πράγματα ήταν σαφώς πιο απλά και ξεκάθαρα.

Ο καταμερισμός της εργασίας λοιπόν για τον άνθρωπο των σπηλαίων είχε ως εξής: Ο ρόλος του άνδρα ήταν να προστατέψει την οικογένεια του και να κυνηγήσει για να φέρει τροφή, την ίδια στιγμή που οι γυναίκες συνέλεγαν φρούτα, ρίζες και καρπούς, πρόσεχαν τα παιδιά και κρατούσαν τη σπηλιά καθαρή.
Γνωρίζοντας τον κίνδυνο της υπεργενίκευσης μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι ο λόγος αυτού του καταμερισμού είναι προφανής και σχετίζεται με την υπεροχή του άνδρα ως προς τη δύναμη και την ταχύτητα, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να είναι καλύτερος κυνηγός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πράγματα όμως αλλάζουν. Πριν από 5000 χρόνια περίπου σχηματίστηκαν οι πρώτες αγροτικές κοινωνίες. Οι άνθρωποι άρχισαν να εκτρέφουν τα δικά τους ζώα με αποτέλεσμα το κυνήγι να μην είναι απαραίτητο για την επιβίωση και η αξία της ρωμαλεότητας και της σβελτάδας να μειωθεί. Οι λόγοι που προαναφέρθηκαν λοιπόν, δεν επέβαλαν πλέον στον ίδιο βαθμό τον καταμερισμό της εργασίας.
Μετά από μερικά χιλιάδες χρόνια, φτάνοντας πια στη σύγχρονη εποχή, η καθημερινή ζωή των ανθρώπων έχει αλλάξει δραματικά. Το κυνήγι αποτελεί σπορ για τη ελίτ, υπάρχει ποικιλία τροφών διαθέσιμη όλο το χρόνο και η ζωή είναι σε γενικές γραμμές ανιαρά ασφαλής για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Οι αλλαγές αυτές έχουν σαφώς επιδράσει και στη διαμόρφωση των ρόλων του φύλου. Σήμερα δεν υπάρχει ίσως κανένα επάγγελμα που να μην μπορεί να ασκηθεί και από τα δύο φύλα. Ίσως η μόνη διαφορά είναι ότι οι άνδρες δεν μπορούν να γεννήσουν και οι μητέρες δεν μπορούν να είναι βιολογικοί πατέρες ενός παιδιού.

Υπάρχει ωστόσο ένας τομέας στον οποίο τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ. Πρόκειται για το νοικοκυριό. Η λογική υπαγορεύει ότι από η στιγμή που και τα δύο φύλα έχουν πρωινές δουλειές, οι δουλειές του σπιτιού και η φροντίδα των παιδιών πρέπει να μοιράζονται εξίσου.

Όμως, εκτός κι αν ζει κανείς στη Σκανδιναβία, στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στη Βρετανία, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο για τις γυναίκες να βρουν ένα σύντροφο πρόθυμο να βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μελέτη του 2009 από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σχετικά με τις πεποιθήσεις των ατόμων για τους ρόλους των φύλων στο γάμο και τη συγκατοίκηση στις αναπτυγμένες χώρες, έδειξε ότι και τα δυο φύλα ήταν πιο πιθανό να συζήσουν με ένα σύντροφο πρόθυμο να μοιραστεί μαζί τους το νοικοκυριό και τη φροντίδα των παιδιών.

Βρέθηκε μάλιστα ότι η Νορβηγία και η Σουηδία ήταν οι χώρες με τη μεγαλύτερη ισότητα των δυο φύλων και των ρόλων τους, ενώ ακολουθούν η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Οι χώρες που δεν τα πήγαν τόσο καλά στο θέμα της ισότητας ήταν η Ιαπωνία, η Αυστρία και η Γερμανία, με την Αυστραλία να βρίσκεται στο τέλος της λίστας.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της νέας εποχής είναι η ελευθερία της επιλογής, η οποία φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο θετικά τη γυναίκα παρά τον άνδρα. Σήμερα η γυναίκα που ζει σε μια αναπτυγμένη χώρα, εάν για οποιοδήποτε λόγο αισθάνεται ότι δεν θέλει να ακολουθήσει την παραδοσιακή διαδρομή, μπορεί να το κάνει χωρίς πολλές αντιδράσεις. Εάν δε θέλει να μεγαλώσει παιδιά, να μαγειρεύει, να πλένει και να καθαρίζει για μια εκτεταμένη οικογένεια, μπορεί να μείνει με την οικογένεια της, είτε μόνη της, είτε ακόμα και με μια φίλη της.

Ενώ λοιπόν η ελευθερία της επιλογής σε γενικές γραμμές ευνοεί τη γυναίκα, δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο και για τον άνδρα. Οι άνδρες παραδοσιακά, λίγο- πολύ είχαν την εγγύηση ότι θα έπαιρναν μια σύζυγο που θα τους μαγειρεύει, θα τους καθαρίζει και θα τους κρατά το κρεβάτι ζεστό χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Όταν μάλιστα ο άνδρας δεν μπορούσε να βρει ο ίδιος μια σύζυγο με την εμφάνιση και τη γοητεία του, αναλάμβανε να τη βρει η οικογένεια του.

Ενώ σήμερα υπάρχουν σαφώς οι άνδρες που νιώθουν ανακούφιση ακριβώς επειδή δεν είναι υποχρεωμένοι να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά , υπάρχουν και αυτοί που αγωνίζονται για να βρουν μια σύντροφο ή σύζυγο. Με τη διαφορά ότι σήμερα δεν αναλαμβάνει η οικογένεια τους όταν οι ίδιοι δυσκολεύονται.

Η σύγχρονη εποχή διαθέτει, βέβαια, και τα σύγχρονα μέσα, όπως είναι οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπουν στους άνδρες αυτούς να παρουσιάσουν τον εαυτό τους με πιο ελκυστικό τρόπο προκειμένω να ξεκινήσουν μια γνωριμία. Εάν και αυτό δεν πετύχει, υπάρχει και η λύση των ιστοσελίδων που προσφέρουν τη δυνατότητα συνάντησης με τις γυναίκες εξωτικής ομορφιάς άλλων χωρών. Έχει βρεθεί ότι οι άνδρες της νοτίου Αφρικής προτιμούν τις γυναίκες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ οι ολλανδοί και οι γερμανοί προτιμούν γυναίκες από την νοτιοανατολική Ασία.

Ότι λάμπει βέβαια δεν είναι χρυσός και η αναζήτηση της τέλειας νύφης μέσω διαδικτύου κρύβει πολλούς κινδύνους. Πολλά είναι τα αναξιόπιστα παράνομα πρακτορεία που παίρνουν χωρίς αναστολές τα χρήματα του ενδιαφερομένου χωρίς να του γνωρίζουν τη γυναίκα που είδε στη φωτογραφία. Τις περισσότερες φορές, όμως, ο υποψήφιος σύζυγος έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την υποψήφια σύζυγο και την οικογένειά της.

Πολύ συχνά μάλιστα μετά το γάμο οι γυναίκες αυτές που δεν παντρεύτηκαν από αγάπη, αλλά με σκοπό να φύγουν από τη φτώχεια, είναι πλέον πολίτες μιας νέας χώρας και μπορεί να νιώσουν αρκετά δυνατές ώστε να πάρουν διαζύγιο και να συνεχίσουν τη ζωή τους μόνες τους. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, πρόκειται για καταστάσεις που όλοι κερδίζουν. Οι γυναίκες ζουν μια άνετη ζωή για την οποία είναι ευγνώμονες και ευχαριστούν τους συζύγους τους με κάθε ευκαιρία, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι εξίσου ευγνώμονες για την περιποίηση και την αγάπη που δέχονται από τις συζύγους τους, οι οποίες μένουν ανεπηρέαστες από τις εξωπραγματικά υψηλές απαιτήσεις των γυναικών της χώρας του

Στη ζωή όμως, είναι απαραίτητοι οι καλοί συμβιβασμοί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για πόλεμο των φύλων. Ο γάμος είναι η συνεργασία των δύο συντρόφων που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τις δουλείες του σπιτιού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι άνδρες να δεχτούν ότι το να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού δεν υποτιμά σε καμία περίπτωση την αρρενωπότητα τους.

Πηγή : health24.com
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης