Μπορεί η σύγχρονη κουλτούρα να αρέσκεται στην επισήμανση της επίτευξης της σεξουαλικής ισότητας, αλλά νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τουλάχιστον στην περίπτωση του στοματικού σεξ, οι διαφορές επιμένουν. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως και τα δύο φύλα τείνουν να τις αποσιωπούν.
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη στην Αγγλία κι έχει δημοσιευτεί διαδικτυακά στο the Journal of Sex Research, υπογραμμίζει την ανάγκη εστίασης των προγραμμάτων σεξουαλικής εκπαίδευσης στη δυναμική του φύλου.

Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 71 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 16 με 18, μια φορά στην αρχή της μελέτης και άλλη μια ένα χρόνο μετά. Η μελέτη επικεντρώθηκε στο στοματικό σεξ ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα και όχι σε συντρόφους του ίδιου φύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρέθηκε ότι παρά το ότι συχνά μιλούν για ένα ηθικό και ισότιμο δούναι και λαβείν αναφορικά με το στοματικό σεξ, οι περισσότεροι συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, περιέγραφαν το στοματικό σεξ που δίνεται από τους άνδρες στις γυναίκες ως δυσκολότερο, κυρίως εξαιτίας της δυσάρεστης γεύσης, ενώ αντιθέτως συμφωνούσαν ότι ήταν πιο εύκολο να λάβει ένας άνδρας στοματικό σεξ από μία γυναίκα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παρά τη πλούσια επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τη συνουσία, λίγα είναι γνωστά για τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων και τις εμπειρίες τους αναφορικά με άλλες σεξουαλικές πρακτικές. Η παρούσα μελέτη δίνει λοιπόν μια πρώτη εικόνα για τις απόψεις των νέων σχετικά με το στοματικό σεξ.

Για παράδειγμα, οι συνεντεύξεις αποκάλυψαν ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι άνδρες για να μιλήσουν για τα γυναικεία γεννητικά όργανα ήταν συχνά αρνητικά φορτισμένη και οι γυναίκες ήταν πολύ αμφίθυμες ως προς το να δεχτούν στοματικό σεξ, καθώς γνώριζαν τις πεποιθήσεις τους. Επιπρόσθετα, οι νέοι άνδρες ήταν πολύ πιο πιθανό να δηλώσουν ότι δεν πρόσφεραν στοματικό σεξ αν δεν ήθελαν, ενώ οι γυναίκες περιέγραφαν πρακτικές για να κάνουν το στοματικό σεξ πιο εύγευστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ερευνητές λοιπόν, τα προγράμματα σεξουαλικής εκπαίδευσης δεν πρέπει να καλύπτουν μόνο ανάγκες που σχετίζονται με την αντισύλληψη και την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Είναι εξίσου σημαντικό να ενθαρρυνθεί η κριτική σκέψη των νέων ανθρώπων σχετικά τη γλώσσα που χρησιμοποιεί η κοινωνία για τα σώματα των δυο φύλων, τις αποχρώσεις της σεξουαλικής συναίνεσης και καταπίεσης, καθώς και με το πώς η ισότητα των δυο φύλων μπορεί να διαπραγματευτεί στην πράξη.

Πηγή : Medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης