Οι άνδρες που καταναλώνουν δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα ή προσλαμβάνουν με άλλο τρόπο την ίδια ποσότητα καφεΐνης είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ακράτεια ούρων, σε σύγκριση με αυτούς που καταναλώνουν λιγότερο ή καθόλου καφεΐνη, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό.

Ενώ μέχρι στιγμής είναι αρκετές οι μελέτες που έχουν αναδείξει μια συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση καφεΐνης και την ακράτεια ούρων στις γυναίκες, υπάρχουν πολύ περιορισμένα στοιχεία αναφορικά με την παραπάνω συσχέτιση στους άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης που διεξήχθη στην Αμερική από το 2005 έως το 2006 και από το 2007 έως το 2008 και συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με την πρόσληψη φαγητού και ποτού. Με αυτόν τον τρόπο, οι ειδικοί συγκέντρωσαν στοιχεία για 5.000 Αμερικανούς πάνω από 20 ετών, αναφορικά με την κατανάλωση καφεΐνης, την πρόσληψη νερού και τη συνολική περιεκτικότητα της διατροφής τους σε υγρά.

Επίσης, στη μελέτη συμπεριλαμβανόταν η εκτίμηση της σοβαρότητας της ακράτειας ούρων με τη βοήθεια ενός ειδικού ερωτηματολογίου. Εάν ένα άτομο συγκέντρωνε στο ερωτηματολόγιο αυτό βαθμολογία 3 και πάνω, η ακράτεια ούρων που είχε χαρακτηριζόταν μέτρια. Η διάκριση της σοβαρής ακράτειας ούρων από τη μέτρια γινόταν εάν η απώλεια ούρων ήταν μεγαλύτερη από λίγες σταγόνες μέσα στη χρονική διάρκεια ενός μηνός.

Μετά τον έλεγχο παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση της ακράτειας με την κατανάλωση καφεΐνης, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν 234 mg καφεΐνης ανά ημέρα ή και περισσότερο είχαν κατά 72% αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν από μέτρια έως σοβαρή ακράτεια ούρων, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερη ή καθόλου καφεΐνη. Παράλληλα, οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερο από 392mg ημερησίως είχαν τον διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν απώλεια ούρων. Αντιθέτως, η συνολική πρόσληψη νερού δεν βρέθηκε να σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης μέτριας ή σοβαρής ακράτειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα λοιπόν με το βασικό εύρημα των ερευνητών, η κατανάλωση καφεΐνης που ισοδυναμεί περίπου με την ποσότητα δύο φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα σχετίζεται σημαντικά με την εμφάνιση μέτριας ή σοβαρής ακράτειας ούρων στους άνδρες.

Αν και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν εάν η κατανάλωση καφέ προκαλεί το πρόβλημα της ακράτειας και της απώλειας ούρων στους άνδρες, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το εύρημα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν στην κλινική πρακτική. Οι άνδρες, λοιπόν, που εμφανίζουν ακράτεια ούρων είναι σημαντικό να κατευθύνονται από τους επαγγελματίες υγείας, έτσι ώστε να τροποποιήσουν την ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης