Είναι άραγε τα γυναικεία χαρακτηριστικά αυτά που στερούν την αρρενωπότητα σε ένα ανδρικό πρόσωπο, σε αντίθεση με τα πιο «σκληρά» χαρακτηριστικά που στερεοτυπικά εκλαμβάνονται ως ανδρικά; Η απάντηση των ερευνητών είναι αρνητική. Μια νέα βρετανική μελέτη βρήκε ότι οι άνδρες θεωρούνται πιο αρρενωποί απλά όταν φαίνονται ψηλότεροι και με μεγαλύτερο βάρος.

Η αρρενωπότητα έχει πολύ ισχυρή επίδραση στην ελκυστικότητα , αλλά επεκτείνεται και σε άλλες διαστάσεις όπως είναι αυτή της ηγετικής ικανότητας και της εμπιστοσύνης. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γίνει κατανοητή η φυσική προέλευση των αντιλήψεων και των στερεοτύπων της αρρενωπότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε προηγούμενες μελέτες διερευνήθηκε κατά πόσο η αρρενωπότητα μπορεί να μετρηθεί με τη βοήθεια της μέσης διαφοράς ανάμεσα στο ανδρικό και το γυναικείο σχήμα προσώπου. Η γυναικεία αντίληψη περί αρρενωπότητα όμως, δε βρέθηκε να συμφωνεί με αυτή τη μέτρηση.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό χρησιμοποίησε τρισδιάστατες εικόνες ανδρικών και γυναικείων προσώπων με σκοπό να διερευνήσει τις αντιλήψεις περί αρρενωπότητας.

Οι ερευνητές μάλιστα σημειώνουν ότι η μελέτη τους ήταν πρωτοποριακή γιατί εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η αντίληψη της αρρενωπότητας όταν κανείς βλέπει μόνο το πρόσωπο επηρεάζεται από χαρακτηριστικά όπως είναι το ύψος κα το βάρος. Στους συμμετέχοντες μάλιστα ζητήθηκε να κρίνουν το ύψος και το βάρος του άνδρα βλέποντας μόνο τη φωτογραφία προσώπου. Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε, μάλιστα, στους ερευνητές το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες μπόρεσαν α εκτιμήσουν καλύτερα το ύψος και το βάρος από τα χαρακτηριστικά του προσώπου παρά από την παρατήρηση του ίδιου του ύψους και του βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς λοιπόν επισημαίνουν πως τα ευρήματα τους δείχνουν πως οι άνθρωποι βασίζουν τις αντιλαμβανόμενες εκτιμήσεις τους σε πραγματικές φυσικές διαφορές που σχετίζονται με το ύψος και το βάρος, αλλά μετά τείνουν να γενικεύουν πολύ τα συμπεράσματά τους. Για παράδειγμα φαίνεται ότι τα άτομα έχουν μάθει να συνδέουν ένα πιο μακρύ πρόσωπο με μεγαλύτερο ύψος. Εάν δηλαδή έβλεπαν φωτογραφίες δυο ανθρώπων ίδιου ύψους με διαφορετικό μήκος προσώπου, ήταν πιο πιθανό να πουν ότι αυτός με το μακρύτερο πρόσωπο είναι και ψηλότερος.

Αυτή η υπεργενίκευση θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι συμμετέχοντες εκλάμβαναν τον άνδρα που θεωρούσαν ψηλότερο και βαρύτερο ως πιο αρρενωπό. Άλλωστε, η σωματοδομή αποτελεί μια σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών και τα άτομα κατανοούν ότι οι άνδρες είναι πιο μεγαλόσωμοι. Η μελέτη έδειξε ότι η αντιλαμβανόμενη σχέση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του προσώπου με το μέγεθος του σώματος υπεργενικεύεται όταν τίθεται το ζήτημα της εκτίμησης της αρρενωπότητας.

Σε μια μελέτη του 2011 οι συμμετέχοντες κοιτούσαν φωτογραφίες προσώπων που είχαν υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε να φαίνονται ουδέτερα ως προς το φύλο. Κάθε συμμετέχων έπρεπε να λέει για κάθε φωτογραφία εάν το εικονιζόμενο πρόσωπο είναι άνδρας ή γυναίκα, ενώ παράλληλα έσφιγγε με τα χέρια του ένα μπαλάκι. Κάποιοι συμμετέχοντες είχαν μαλακό μπαλάκι και κάποιοι είχαν σκληρό. Βρέθηκε πως όσοι είχαν μαλακό μπαλάκι κατηγοριοποιούσαν πιο συχνά τα πρόσωπα που έβλεπαν ως γυναικεία ενώ όσοι είχαν σκληρό ως ανδρικά. Οι ερευνητές συμπέραναν από αυτό ότι ακόμα και η αίσθηση της αφής μπορεί να κατευθύνει την αντίληψη της αρρενωπότητας και της θηλυκότητας.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης