Η Καθαρά Δευτέρα είναι γνωστή για τα εδέσματα και τα νόστιμα φαγητά που συνηθίζεται να τρώμε. Γι αυτό το λόγο, οφείλουμε να γνωρίζουμε τα θρεπτικά στοιχεία και τη θερμιδική αξία των παραδοσιακών φαγητών που συνοδεύουν την εν λόγω γιορτή, τα οποία και δίνονται παρακάτω:

Λαγάνα: Η λαγάνα είναι ένας άζυμος άρτος ,δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Είναι ένα είδος ψωμιού χαμηλότερης ποιοτικής αξίας και είναι κατάλληλο για νηστεία. Κάθε φέτα (30g) φέρει περίπου 80kcal.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θαλασσινά: Τα θαλασσινά παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αποτελούν πολύτιμη πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και ταυτόχρονα περιέχουν ελάχιστη ποσότητα κορεσμένου λίπους. Η θερμιδική τους αξία ανέρχεται σε 135Kcal περίπου η μερίδα των 120g χωρίς πρόσθετο λίπος.

Όσπρια: Τα όσπρια είναι πλούσια σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Ένα μέτριο πιάτο φασόλια γίγαντες (περίπου 1 κούπα μαγειρεμένων οσπρίων χωρίς πρόσθετες θερμίδες) μας δίνει 250kcal.

Χαλβάς: Ο χαλβάς είναι ένα τρόφιμο που προέρχεται από το σησάμι, μέσω από το ταχίνι (πολτός αλεσμένου σησαμιού). Αποτελείται κατά κύριο λόγο από λιπαρά και είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, σεληνίου, μαγνησίου και ψευδάργυρου. Περιέχει πολλές θερμίδες, περίπου 500 ανά 100g, και έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την κατανάλωση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταραμάς: Ο ταραμάς είναι τα αβγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου (αβγοτάραχο). Στο εμπόριο θα βρείτε δύο είδη του, τον άσπρο και τον κόκκινο. Αποτελεί μια καλή πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου. Παρόλα αυτά είναι πλούσιο σε νάτριο (αλάτι), γιʼ αυτό και θα πρέπει να καταναλώνεται συνετά.

Ελιές: Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών, ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο. Επιπλέον είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Πηγή: e-ptolemeos

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης