Η σωματική άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Η σωματική άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής
Η τακτική -χωρίς ακρότητες- σωματική άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα, μπορεί να αυξήσει έως 4,5 χρόνια το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου άνω των 40 ετών, ενώ θα κερδίσει σίγουρα παραπάνω χρόνια ζωής ακόμα κι αν είναι υπέρβαρος, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα. Το όφελος της άσκησης φαίνεται να είναι ανεξάρτητο από το βάρος, την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση της υγείας (καρδιά, καρκίνος κ.ά.) κάποιου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Ι-Μιν Λι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και τον Στίβεν Μουρ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», βρήκαν ότι ακόμα και οι παχύσαρκοι που ασκούνται ήπια αλλά τακτικά, επί 150 λεπτά την εβδομάδα, ζουν κατά μέσο όρο 2,7 έως 3,4 χρόνια περισσότερα (ανάλογα με το πόσα παραπανίσια κιλά έχουν), σε σχέση με όσους είναι παχύσαρκοι αλλά δεν κάνουν γυμναστική.

Όσοι είναι απλώς υπέρβαροι (όχι παχύσαρκοι) και γυμνάζονται επί 150 λεπτά εβδομαδιαίως, ζουν 3,9 χρόνια περισσότερα κατά μέσο όρο σε σχέση με τους υπέρβαρους που δεν ασκούνται. Οι άνθρωποι φυσιολογικού βάρους, που επίσης ασκούνται επί 150 λεπτά την εβδομάδα, ζουν περίπου 4,5 χρόνια παραπάνω σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος που δεν γυμνάζονται, καθώς και 7,2 χρόνια περισσότερα σε σχέση με όσους είναι παχύσαρκοι και σωματικά αδρανείς.

Οι ειδικοί συστήνουν τακτική αερόβια σωματική άσκηση μέτριας έντασης επί δυόμισι ώρες (150 λεπτά) ή 1,25 ώρες (75 λεπτά) μεγάλης έντασης κάθε εβδομάδα.

Ως μέτριας έντασης ασκήσεις θεωρούνται αυτές στη διάρκεια των οποίων ένας άνθρωπος μπορεί να μιλάει, αλλά όχι να τραγουδάει. Ως μεγάλης έντασης ασκήσεις θεωρούνται εκείνες στη διάρκεια των οποίων ο άνθρωπος μπορεί να πει μόνο λίγες λέξεις, χωρίς να σταματήσει για να πάρει ανάσα.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012, 11:59