Οι κράμπες σύμφωνα με τους ειδικούς είναι οι συνεχείς συσπάσεις ενός ή περισσότερων μυών της ίδιας ομάδας. Συγκεκριμένα πρόκειται για ακούσιες επώδυνες εντοπισμένες συσπάσεις των μυών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από απότομη έναρξη και μικρή διάρκεια. Οι κράμπες εμφανίζονται πιο συχνά στα πόδια, και σπανιότερα στα χέρια, στον αυχένα, στον θώρακα και στην κοιλιά.

Ο λόγος που παθαίνουμε κράμπες είναι ορισμένες κακές συνήθειες και απλοί παθολογικοί παράγοντες. Τέτοιοι συνήθεις παράγοντες είναι η υπερκόπωση, η ορθοστασία, η κακή διατροφή, η υπερκατανάλωση καφέ. Οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια νοσήματα είναι πιο ευαίσθητοι στους παράγοντες αυτούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για τις κράμπες είναι οι διαταραχές βιταμινών και σημαντικών ιχνοστοιχείων, όπως είναι η ανεπάρκεια μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου κ.λπ. Η αφυδάτωση από υπερβολική εφίδρωση κατά το καλοκαίρι και η συστηματική κατάχρηση αλκοόλ, είναι συχνοί παράγοντες στον ελληνικό πληθυσμό που ευθύνονται για διαταραχές ιχνοστοιχείων και ηλεκτρολυτών με κράμπες.

Μεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτης, νοσήματα με διαταραγμένα επίπεδα κυκλοφορούντων ορμονών όπως ο υποθυρεοειδισμός, ψυχιατρικά και ρευματολογικά προβλήματα και μυϊκές δυστροφίες μπορεί επίσης να ευθύνονται για τις λιγότερο αθώες σε αυτήν την περίπτωση κράμπες.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης