Να αυξήσει σημαντικά τα δάνειά της προς τους Έλληνες εφοπλιστές, προκειμένου να βοηθήσει να χρηματοδοτηθούν οι παραγγελίες τους για νέα πλοία από τα κινέζικα ναυπηγεία, σκοπεύει η Export-Import  Bank  της Κίνας.
Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, η κινεζική κρατική τράπεζα  πρόκειται  να ανακοινώσει μία νέα γραμμή πίστωσης 300 εκατ. δολαρίων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού  Li Keqiang στην Ελλάδα, αυτό το μήνα. Η Exim είναι ήδη ο μεγαλύτερος δανειστής των Ελλήνων εφοπλιστών.
Με τη νέα γραμμή πίστωσης, η συνολική έκθεση της τράπεζας στην Ελλάδα θα ανέλθει στα 1,3 δισ. δολάρια. Πέρυσι, η Exim είχε δεσμευτεί να δανείσει 230 εκατ. δολάρια σε Έλληνες, προκειμένου να κατασκευάσουν νέα πλοία, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα.
Όπως σημειώνει η WSJ, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη ναυτιλία, με τους Έλληνες να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τα κινεζικά ναυπηγεία για τα νέα πλοία τους. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι οι σημαντικότεροι πελάτες των ναυπηγείων αυτών, αλλά και οι μεγαλύτεροι δανειολήπτες των κινεζικών τραπεζών.
Το 2010, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Κινέζος πρώην πρωθυπουργός Wen Jiabao είχε υποσχεθεί εγγυήσεις δανείων 5 δισ. δολαρίων προς τους Έλληνες εφοπλιστές. Έκτοτε, οι κινεζικές τράπεζες έχουν δανείσει 2,7 δισ. δολάρια στις ελληνικές ναυτιλιακές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης