Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκε ένας Κύπριος καλλιτέχνης για να διαμαρτυρηθεί χθες για την χρηματοπιστωτική κρίση που πλήττει την Κύπρο. Έβαλε στη σειρά 20 γλυπτά που σχημάτιζαν σταυρό και βλέποντάς τα κάποιος από μπροστά έχουν το σχήμα λεκάνης, ενώ από πίσω μοιάζουν με επιτύμβιες στήλες, και τα τοποθέτησε έξω από τα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας του νησιού.

Τα γλυπτά τοποθετήθηκαν σε δύο σειρές πάνω στο πεζοδρόμιο–οι λευκές «τουαλέτες» που είναι κατασκευασμένες από γύψο και τσιμέντο– προκάλεσαν κυκλοφοριακό πρόβλημα κατά μήκος πολυσύχναστης λεωφόρου της Λευκωσίας και πολλοί ήταν οι οδηγοί εκείνοι που περνώντας με τα αυτοκίνητά τους κόρναραν σε ένδειξη επιδοκιμασίας.

«Ένιωσα την ανάγκη να διαμαρτυρηθώ για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μου…και νομίζω ότι η επιλογή της τουαλέτας έχει έναν σαφή συμβολισμό για τον καθένα», δήλωσε στο Reuters ο καλλιτέχνης Ανδρέας Ευσταθίου.

Η Κύπρος υποχρεώθηκε να κλείσει μία μεγάλη τράπεζα και να κατασχέσει τις καταθέσεις μίας άλλης τον Μάρτιο για την διάσωση του τραπεζικού τομέα του νησιού και την διασφάλιση δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές.

Χιλιάδες καταθέτες έχασαν με αυτό τον τρόπο τις καταθέσεις τους. Ο Ευσταθίου, ο οποίος κατασκευάζει τα συγκεκριμένα έργα τους τελευταίους δύο μήνες, δήλωσε ότι παρότι η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση στην Κύπρο οφείλεται εν μέρει σε λάθη των εμπορικών τραπεζών, ο ίδιος διάλεξε συμβολικά να στήσει την κατασκευή του έξω από την ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα.

Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού δήλωσε ότι οι καλλιτέχνες είναι ελεύθεροι να εκφράζονται, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την συγκεκριμένη επιλογή του Ευσταθίου.

Πηγή: ikypros.com
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης