Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στο Αμάν, ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με το Ισραήλ δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο μέχρι τώρα.

Ο Αμπάς προέβη στις παραπάνω δηλώσεις μετά τις πληροφορίες από την αμερικανική πλευρά ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους.

Οι διαβουλεύσεις αυτές για τις οποίες μεσολάβησε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τζορτζ Μίτσελ, άρχισαν στα τέλη Απριλίου, ένα χρόνο μετά τη διακοπή των απευθείας ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, όταν το Ισραήλ εισήλθε στην προεκλογική περίοδο, στα τέλη του 2008.

Το θέμα αυτό αναμένεται να είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης στις συνομιλίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αύριο στο Λευκό Οίκο.

Ο Αμπάς τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει παρουσιάσει στην αμερικανική κυβέρνηση μια γραπτή ολοκληρωμένη άποψη για θέματα όπως η Ανατολική Ιερουσαλήμ, τα σύνορα και η ασφάλεια.

Τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν θα εγκαταλείψουν» την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά υπογράμμισε ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν μικρές αμοιβαίες αλλαγές στα σύνορα του 1967.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος από την άλλη χαρακτήρισε «καρποφόρα» την πρόσφατη συνάντησή του με εβραίους ηγέτες στις ΗΠΑ και αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με εβραίους ηγέτες στη Γαλλία ανταποκρινόμενος σε πρόταση του Νικολά Σαρκοζί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης