Η κεντροδεξιά διευρύνει το προβάδισμά της απέναντι στην κεντροαριστερά, δύο ημέρες (η έρευνα δημοσιεύτηκε την Τρίτη) πριν ξεκινήσουν – από τη Βρετανία και την Ολλανδία – οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο και οι δύο πλευρές αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εκτιμάται ότι θα κερδίσει 217 έδρες στις εκλογές που θα διεξαχθούν μεταξύ 22-25 Μαΐου, πέντε περισσότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση, σύμφωνα με μια ανάλυση των δημοσκοπήσεων σε κάθε χώρα, που έκανε το ινστιτούτο PollWatch.
Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) έχουν χάσει έδαφος την τελευταία εβδομάδα και έρχονται στη δεύτερη θέση με 201 έδρες, 16 λιγότερες από το ΕΛΚ. Η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) προβλέπεται ότι θα καταλάβει μόνο 59 έδρες.
Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι θα συγκεντρώσουν συνολικά το 69,5% των 751 εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ένα τέταρτο των εδρών φαίνεται ότι είναι πιθανόν να το κερδίσουν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ή κόμματα διαμαρτυρίας της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς, διπλασιάζοντας έτσι την εκπροσώπησή τους στο θεσμό, ένα γεγονός που αντικατοπτρίζει την οργή των Ευρωπαίων πολιτών για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την ασθενή οικονομική ανάπτυξη.
