Περισσότεροι από 280 θάνατοι λόγω κορωνοϊού σημειώθηκαν τις πρώτες 11 ημέρες του Νοεμβρίου στη χώρα μας κάνοντας τον συγκεκριμένο μήνα τον πιο «φονικό» από την αρχή της πανδημίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να σαρώνει ακάθεκτος αφήνοντας πίσω του νεκρούς και ασθενείς. Ήδη οι νεκροί στην Ελλάδα ανέρχονται συνολικά σε 924, με το 30% αυτών να αφορούν σε απώλειες που είχαμε τον μήνα που διανύουμε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ταχύ ρυθμό αυξήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες και οι διασωληνώσεις των ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες το απόγευμα 297 διασωληνωμένους και μέχρι τα μεσάνυχτα είχαν ανέλθει στους 312, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν χθες το βράδυ 341 ασθενείς.

Τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο των 3.000 κρουσμάτων ημερησίως, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα οδηγήσει σε κύμα νοσηλειών και διασωληνωμένων έπειτα από 10-15 ημέρες.

Σύμφωνα πάντως με τα πιο δυσοίωνα και απαισιόδοξα σενάρια των ειδικών, τα κρούσματα θα σταθεροποιηθούν ανάμεσα στα 3.000 και 4.000 ημερησίως πριν αρχίσει να καταγράφεται μείωση της δυναμικής τους λόγω του lockdown.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νοσηλευόμενοι χθες έφτασαν τους 2.729 σε όλη τη χώρα, με περίπου 1.400 εξ αυτών να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Μάλιστα, πλέον με δεκάδες νοσηλευόμενους βρίσκονται όλα τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, σηκώνοντας μεγάλο βάρος της διαχείρισης των περιστατικών σε τοπικό επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο διακομιδής στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι το κέντρο του ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00

Ήδη από χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση για την πανδημία, ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου απαγορεύεται σε όλη τη χώρα η μετακίνηση των πολιτών κατά τις βραδινές ώρες και συγκεκριμένα μετά τις 21:00 και έως τις 05:00.

Οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο για λόγους:

– εργασίας

– υγείας

– συνοδείας κατοικίδιων.

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας. «Άρα μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (sms με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας με sms με κωδικό 6», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι αυτή δεν αφορά στην προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως τρία άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Παράλληλα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, ενώ για την τηλεργασία ανακοίνωσε πως κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Επίσης συνέστησε και στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ο λόγος του περιορισμού βασίζεται στη διαπίστωση ότι πραγματοποιούνται περιττές μετακινήσεις, κυρίως σε οικίες πολιτών, που αυξάνουν την κινητικότητα και άρα διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης