Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Τον εφιάλτη που έζησε αλλά και τον Γολγοθά που ανεβαίνει, μετά την επίθεση σε βάρος της με βιτριόλι, περιγράφει σήμερα στους δικαστές η 35χρονη Ιωάννα, η οποία έχει δηλώσει πως θα είναι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου, ακόμα κι αν χρειάζεται να ξαναγυρίζουν στη μνήμη της εκείνες οι οδυνηρές στιγμές που σημάδεψαν για πάντα τη ζωή της. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθούν αποσπάσματα από την κατάθεση της Ιωάννας

«Σηκώθηκα για να πάω στη δουλειά μου και ήμουν στην είσοδο της πολυκατοικίας των γραφείων. Πάτησα το κουμπί του ασανσέρ και περίμενα να κατέβει. Κοιτούσα προς το κάτω περιμένοντας. Άκουσα κάποιους θορύβους. Δεν έδωσα σημασία. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι η καθαρίστρια ή κάποιος άστεγος. Καθώς περίμενα, εμφανίστηκε μπροστά μου μια γυναίκα, σήκωσα το βλέμμα και με κοίταξε στα μάτια. Μου έριξε το βιτριόλι, που εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα τι ήταν, και έφυγε τρέχοντας. Θέλω να σας πω ότι λούστηκα με αυτό το υγρό, το ένιωσα παντού πάνω μου. Ήμουν παντού στο σώμα μου λουσμένη και κατευθείαν μου ήρθε η μυρωδιά.

»Το πρώτο πράγμα ήταν να τρέξω για κάποια βοήθεια. Θυμήθηκα ότι είχε φαρμακείο δίπλα και έτρεξα προς το φαρμακείο. Οι πόνοι ήταν φρικτοί, δεν έβλεπα καθόλου από το ένα μάτι. Μπήκα μέσα στο φαρμακείο ουρλιάζοντας. Οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τι έλεγα, πανικοβλήθηκαν. Τους έλεγα “δώστε μου λίγο νερό, πεθαίνω”, “βοήθεια” φώναζα. Πήγα στον νιπτήρα, έριχναν νερό. Τα μαλλιά μου πέφτανε μέσα στον νιπτήρα. Έπιανα το πρόσωπό μου και καταλάβαινα ότι καιγόμουν, έλιωνα. Φώναζα για βοήθεια, οι άνθρωποι τρόμαζαν. Καταλάβαινα ότι εκείνη τη στιγμή κάτι χάνω… Κάλεσαν σε βοήθεια το 166. Μου είπανε να βγάλω τα ρούχα μου γιατί λιώνανε πάνω μου. Εγώ το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να μη χάσω τις αισθήσεις μου. Γιατί καταλάβαινα ότι μόνο εγώ μπορούσα να σώσω τον εαυτό μου. Φώναζα “Θεέ μου, βοήθησέ με γιατί μόνο εσύ μπορείς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για να αντέξω προσπαθούσα να κοροϊδέψω τον εαυτό μου (κλαίει). Ότι ζω ένα όνειρο. Το βράδυ μετά τις 9, αφού πέρασαν όλοι οι γιατροί, έλεγα “Ιωάννα, θα ξυπνήσεις”. Προσπαθούσα να με πείσω για να αντέξω ότι τα όνειρά μου είναι πραγματικά και η πραγματικότητα είναι ο εφιάλτης».

«Ο σκοπός της κατηγορουμένης, όπως έχουν καταλήξει και οι αρχές, ήταν να με σκοτώσει. Επίσης έχω μάθει ότι είχαν γίνει άλλες τρεις απόπειρες. Δύο κάτω από το σπίτι μου που την είχαν δει να κουβαλάει κάτι ύποπτο πάνω της. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έγινε και μια απόπειρα την προηγούμενη ημέρα, αλλά δεν με πρόλαβε. Και προσπάθησε πάλι εκείνη την ημέρα που τα κατάφερε, τελικά αλλά δεν κατάφερε να με σκοτώσει. Με τρομάζει η συμπεριφορά που είχε.

»Ήταν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Χορεύει πάνω στα τραπέζια, δείχνει έναν άνθρωπο που, αντί να φοβηθεί και να καλυφθεί, ενθαρρύνεται ακόμα περισσότερο και αρχίζει και αναζητά τρόπους και όπλα και πληροφορίες για ενέσεις αέρα και δηλητήριο που δεν ανιχνεύεται… Βλέπω έναν άνθρωπο που δεν πτοείται. Προσπαθεί ξανά και ξανά και γίνεται ακόμα χειρότερο. Και δεν ξέρω ακόμα τα κίνητρα ούτε ποιοι άλλοι γνώριζαν. Αλλά ξέρω ότι δεν έχει μετανιώσει. Και αυτό είναι που με φοβίζει».

Ο πρόεδρος ζήτησε λεπτομέρειες γύρω από το σημείο της επίθεση. Η πολιτική αγωγή προσκόμισε φωτογραφίες από την είσοδο και η μάρτυρας ρωτήθηκε πάνω σε αυτές εξηγώντας: «Ήρθε ακριβώς μπροστά μου και σημάδεψε ακριβώς το πρόσωπό μου. Ήταν τόσο κοντά που έβλεπα μόνο το πρόσωπο της. Το χέρι της δεν το είδα γιατί ήταν πολύ κοντά μου, αλλά το πέταξε όλο στο πρόσωπό μου και το υγρό ήρθε στα μάτια. Νομίζω ότι μπορεί και να ήθελε να την αναγνωρίσω. Μου έδωσε την εντύπωση ότι η ικανοποίησή της ήταν να πει ότι “εγώ είμαι αυτή που το κάνω”, να την αναγνωρίσω».

Πρ.: Είχατε αντιληφθεί κάτι;

Ιωάννα: Όχι, δεν είχα αντιληφθεί το παραμικρό. Δεν είχα σκεφτεί ότι κάποιος μπορεί να με παρακολουθεί…

Πρ.: Φαίνεται πως πρόκειται για ένα πρόσωπο γνωστό…

Ιωάννα: Τον Νοέμβριο του 2018, μου έκανε αίτημα φιλίας ένα άτομο. Έκανα αποδοχή γιατί είδα ότι είχαμε κοινό γνωστό την κατηγορούμενη. Τις επόμενες ημέρες δέχθηκα μήνυμα από την κατηγορούμενη.

Αναφέρθηκε πως τον παρακάλεσε να μην την ενοχλεί, εξηγώντας ότι προσπάθησε να βοηθήσει την κατηγορούμενη και να την καθησυχάσει. Μάλιστα της έστειλε σε φωτογραφίες τις συνομιλίες με τον Ν.Ο. για να την ηρεμήσει και πάντα της απαντούσε στις ερωτήσεις της.

«Αυτόν τον άνθρωπο δεν τον έχω δει ποτέ, δεν ξέρω την όψη του. Προσπάθησα να φερθώ και στους δύο με ευγένεια και δεν ενόχλησα κανέναν από τους δύο» είπε.

Όσο για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει είπε: «Από πού να αρχίσω… Έχω χάσει το αυτί μου, έχω προβλήματα ακοής. Το μάτι μου έχει σωθεί αλλά δεν είναι όπως πριν. Το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου μου έχει μοσχεύματα. Έχω πρόβλημα με τον λαιμό μου. Έχω πρόβλημα στα χέρια μου, στα δάχτυλά μου. Έχω προβλήματα λειτουργικά τα οποία ακόμα και να φτάσω σε ένα καλό επίπεδο, όχι όπως πριν, θα χρειαστούν χειρουργείο αποκατάστασης και πάρα πολλά χρόνια, με όλους τους κινδύνους που αυτά συνεπάγονται».

Εισαγγελέας: Διασταυρώθηκαν τα βήματά σας;

Ιωάννα: 100%. Ήταν απόλυτα ψύχραιμη. Δεν μου είπε τίποτα. Ήταν πολύ κοντά μου.

Εισ.: Ήταν μεγάλη η ποσότητα του υγρού;

Ιωάννα: Ήταν μεγάλη σίγουρα. Όταν μου το έριξε, ήταν σαν να ήταν ένα μπουκάλι με νερό. Ό,τι έφυγε πάνω μου ήταν με μία κίνηση και ήρθε όλο πάνω μου και με έλουσε από το κεφάλι μέχρι κάτω.

Εισ.: Εισπνεύσατε ή κατάπιατε το υγρό;

Ιωάννα: Είμαι σίγουρη ότι το μύρισα και αν κάποιος μυρίσει καταλαβαίνει ότι είναι καυστικό. Δεν ξέρω πώς έγινε και δεν το εισέπνευσα. Νομίζω από καθαρή τύχη και θαύμα. Η γιατρός μου μου εξήγησε ότι ήμουν τυχερή που δεν το κατάπια ή δεν το εισέπνευσα. Ενώ είμαι καμένη στα χείλη και στη μύτη, από θαύμα δεν άνοιξα το στόμα μου. Νομίζω ότι δεν πρόλαβα ούτε αυτό να κάνω… Αν το είχα κάνει, η ζημιά θα ήταν ανεπανόρθωτη και θα είχα πεθάνει.

Εισ.: Πότε τη γνωρίζατε την κατηγορουμένη;

Ιωάννα: Μετά το 2003-2004, που ήρθε στην Αθήνα για σπουδές, σε κάποια γενέθλια.

Εισ.: Μέσω μηνύματος τι σας είπε;

Ιωάννα: Με είπε «κοριτσάκι μου» και με ρώτησε γιατί ήμουν φίλη του Ν.Ο. Της είπα ότι δεν τον γνωρίζω, ότι είχα αίτημα φιλίας που το αποδέχθηκα. Μου ζήτησε να τον διαγράψω γιατί έχει σχέση μαζί του.

Εισ.: Πήρατε την ξαδέλφη σας;

Ιωάννα: Δεν με ενδιέφερε να μάθω, ούτε ο Ν.Ο. Ούτε η σχέση του. Μου είπε εκείνη κάτι και το έκανα.

Εισ.: Αλλά εκείνος συνέχισε…

Ιωάννα: Ναι, μου έστειλε την επόμενη ημέρα. Του εξήγησα ότι το έχω διαγράψει και έμμεσα του εξήγησα τον λόγο. Κάπου εκεί σταμάτησε, αλλά επανήλθε μετά από καιρό. Δεν θυμάμαι πότε… Τα νέα μηνύματα ήταν όπως τα πρώτα, γενικά και αόριστα, ένας άνθρωπος που ήθελε μια παραπάνω επαφή χωρίς να το εκφράζει όμως. Είμαι πεπεισμένη πως αν έδινα κάποιο πάτημα θα συνέχιζε. Ο ίδιος μου είπε ότι δεν έχει σχέση με την κατηγορουμένη όταν του είπα ότι τον διέγραψα γιατί γνωρίζω την κατηγορουμένη. Μου είπε ότι δεν είχαν δεσμό και η κατηγορούμενη δεν μου είχε πει το αντίθετο. Στη συνέχεια με ρώτησε εκείνη αν με έχει ενοχλήσει και της είπα όχι. Τα μηνύματα ήταν σε εγκάρδιο κλίμα. Δεν ήταν ενοχλημένη.

Εισ.: Οι γείτονες ανέφεραν ότι την είχαν δει κι άλλες φορές…

Ιωάννα: Μου το έχουν επιβεβαιώσει. Μου είπαν ότι για αρκετό καιρό είχαν παρατηρήσει την παρουσία μιας γυναίκας που ήταν πολύ βαριά ντυμένη, που ήταν μέσα στα σκοτάδια με τον φακό του κινητού μπροστά από την είσοδο της πολυκατοικίας σε τέτοιο βαθμό που το έκριναν επικίνδυνο. Τη θεώρησαν ύποπτη κίνηση, σαν κάτι να παραμονεύει. Ανησύχησαν ότι ήταν κάποια οργανωμένη ομάδα που κάνει κλοπές. Όταν την προσέγγισαν να τη ρωτήσουν, ήταν πολύ απότομη και θρασύς λέγοντας ότι είναι δημόσιος χώρος.

Εισ.: Δεν έπαιρνε προστατευτικά μέτρα;

Ιωάννα: Προσπαθούσε να κρυφτεί αλλά δεν τα κατάφερνε. Σύμφωνα με τον γείτονα μου, κρυβόταν τη νύχτα στις φυλλωσιές. Ερχόταν μέσα στο σκοτάδι.

Εισ.: Σήμερα μετά από τόσο καιρό επαναλαμβάνετε πως δεν υπάρχει κάποιο άλλο κίνητρο που να αιτιολογεί την επίθεση εις βάρος σας;

Ιωάννα: Εγώ δεν βρισκω κανένα κίνητρο γιατί δεν έχει συμβεί μεταξύ μας το παραμικρό. Δεν υπάρχει τίποτα. Δεν έχουμε ανταλλάξει ούτε κάτι για παρεξήγηση. Η σχέση μας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και το ύφος της επικοινωνίας μας φαίνεται από τις συνομιλίες μας.

Επεισόδιο με την κατηγορούμενη

Ο συνήγορος της Ιωάννας κάποια στιγμή τη ρώτησε: «Σήμερα σας είπε κάτι η κατηγορούμενη; Σας ζήτησε συγγνώμη;».

Ιωάννα: Δεν έχει πει τίποτα. Μόνο με κοίταξε στα μάτια όπως εκείνη την ημέρα, ψυχρή και απαθής.

«Κύριε πρόεδρε» ακούστηκε να λέει τότε η κατηγορούμενη, προκαλώντας την οργή της οικογένειας της Ιωάννας.

Ο αδερφός και η μητέρα της Ιωάννας τής επιτέθηκαν φραστικά: «Τολμάς να μιλάς. Φίδι, σκάσε» είπε ο αδερφός της Ιωάννας. Τότε ο αδερφός και η μητέρα έκαναν κίνηση να πλησιάσουν την κατηγορούμενη και παρενέβησαν οι αστυνομικοί. «Σκύλα, απόβρασμα της κοινωνίας, μας διέλυσες» της φώναξαν…

Κλείνοντας την κατάθεσή της η Ιωάννα ζήτησε να τοποθετηθεί.

«Θέλω να πω ότι από εκείνη την ημέρα το μεγαλύτερο συναίσθημα που νιώθω είναι φόβος. Φόβος γιατί δεν γνωρίζω τον λόγο της επίθεσης, αλλά και γιατί δεν γνωρίζω ποιοι άλλοι είχαν συμμετάσχει σε αυτή την επίθεση εναντίον μου. Είμαι βέβαιη ότι, αν είχε καταφέρει να μου επιτεθεί στο σπίτι μου, όπως αρχικά σχεδίαζε, αν είχε γίνει η επίθεση εκεί που είμαι μόνη μου και βράδυ που συνήθως γυρίζω στο σπίτι, εγώ σήμερα δεν θα ήμουν εδώ. Θα είχε επιτύχει τον σκοπό της».

Αμέσως μετά ο συνήγορος της κατηγορούμενης ζήτησε να κάνει δήλωση, με τον αδελφό της Ιωάννας να εκνευρίζεται.

Κατηγορούμενη: Θα ήθελα να απευθυνθώ προς το θύμα…

Αδελφός θύματος: Μη ξανακοιτάξεις από εδώ!

Κατηγορούμενη: Ξέρω ότι αυτό που έχει γίνει δεν είναι αποδεκτό, αλλά εσύ, Ιωάννα, γνωρίζεις γιατί έχει γίνει όλο αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να της αφαιρέσω τη ζωή…

Την ίδια ώρα οι δικηγόροι της Ιωάννας επιμένουν στους ενδεχόμενους συνεργούς της 36χρονη κατηγορούμενης. Για αυτό υπέβαλαν αίτημα να κληθούν ως μάρτυρες δυο πρόσωπα που φέρονται να είχαν επικοινωνία με την 36χρονη κατηγορούμενη πριν και μετά την επίθεση με βιτριόλι. Όπως εξήγησαν «ο ένας άντρας μέσω δικηγόρου του κάπου έχει αναφέρει ότι η κατηγορούμενη του είχε ζητήσει να παρακολουθεί το θύμα και να την προμηθεύσει με βιτριόλι. Αυτά τα γνωρίζουμε από πληροφορίες και από τη δικογραφία. Ζητάμε από το δικαστήριο να κληθούν για να δούμε αν υπήρχε βοήθεια προς την κατηγορούμενη χωρίς να υπονοούμε ότι υπάρχει θέμα συνεργίας».

Στο δικαστήριο εμφανίστηκε για πρώτη φορά και η κατηγορούμενη Έφη Κακαράντζουλα:

Η Ιωάννα έφτασε στο δικαστήριο στις 09:00 το πρωί της Πέμπτης:

 

 

Οι συνήγοροι της Ιωάννας και η μητέρα της την πλησίασαν ενημερώνοντάς τη πως η κατηγορούμενη βρίσκεται στο κτήριο. «Μη νιώσεις άσχημα αν συγκινηθείς… Είναι ανθρώπινο» της είπαν χαρακτηριστικά…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης