Συγκινησιακά φορτισμένος εμφανίστηκε το Σάββατο το απόγευμα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών.

Δύο φορές μάλιστα, ο καθηγητής κόμπιασε εμφανώς σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις αντιδράσεις του. Και τις δύο αυτές στιγμές αναφερόταν στο προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων ανθρωπων και στον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κατηγορίας των συμπολιτών μας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης όπως είναι οι σημερινές. Αναφέρθηκε μάλιστα σε έναν συνάδελφό του ο οποίος του έστειλε ενα σημείωμα με τα εξής λόγια: «Κάνουμε πολύ μεγάλη φασαρία για ορισμένους υπέργηρους…» έγραφε το μήνυμα. Φανερά συγκινημένος ο κ. Τσιόδρας, δήλωσε πως όλοι είναι πολύτιμοι και πως χωρίς αυτούς τους ηλικιωμένους ανθρώπους χάνουμε την ταυτότητά μας και την πυξίδα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ασυνήθιστες είναι αλήθεια, οι στιγμές που φανερώνουν πως ότι και να γίνει, όπως και να τα φέρει η ζωή είμαστε πάντα άνθρωποι.

35 νέα κρούσματα – 530 συνολικά

Σε ότι αφορά τις νεότερες πληροφορίες για τον θανατηφόρο ιό, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε, πως υπάρχουν 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 530 (495 ήταν μέχρι χθες). Από τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 98 είναι απροσδιόριστης πηγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χώρα μας μετρά 13 νεκρούς ενώ 100 ασθενείς νοσηλεύονται και 18 είναι διασωληνωμένοι.

Από τους 13 νεκρούς στην χώρα μας οι 12 είχαν σοβαρά νοσήματα, και ο 13ος ήταν 80 ετών. Μόνο μία από τους νεκρούς ήταν γυναίκα.

Παράλληλα, 19 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν ύπουλο εχθρό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας, ενώ όπως είπε η ανθρωπότητα θρηνεί 12.000 νεκρούς από τον ιό.

«Αναμένουμε και προετοιμαζόμαστε για μεγάλη αύξηση των θυμάτων», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας κάνοντας έκκληση να τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα.

«Σας παρακαλώ, σταματήστε τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους νεκρούς, σεβαστείτε τους νεκρούς» προέτρεψε σχετικά με τους 13 θανάτους.

Δείτε το βίντεο από την ενημέρωση για τον κορωνοϊό

 

Ελληνική εταιρία Ιατρικής: «Αναζήτηση νέων θεραπειών μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας»

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε μια ανακοίνωση της Ελληνικής εταιρίας Ιατρικής αναφορικά με τις αποτελεσματικές θεραπείες για τον COVID -19.

H πανδημία του COVID -19 και οι πιεστικές συνθήκες που δημιουργεί για έγκαιρη πληροφόρηση του κοινού και ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών, επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση για την αυστηρή τήρηση επιστημονικών διαδικασιών που προστατεύουν πρώτα τους ασθενείς, αλλά και την βιοιατρική κοινότητα από πιθανά λάθη αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Εταιρία Ιατρικής.

Ειδικότερα, υποστηρίζονται τα εξής : «Eίναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η διαδικασία της εξέτασης και κρίσης τ ων επιστημονικών προτάσεων ή ευρημάτων από «ομοτέχνους» εμπειρογνώμονες με επιστημονική επάρκεια και  χωρίς συγκρούσεις συμφερόντων υπέρ ή κατά συγκεκριμένων απόψεων ή ερευνητών, μια διαδικασία που διεθνώς ονομάζεται peer review. Αυτή η  αξιολόγηση και κρίση αποτελεί την βάση για τον αυστηρό έλεγχο της ποιότητας και αξιοπιστίας της ιατροβιολογικής έρευνας διεθνώς εδώ και δεκαετίες. Προς αυτή τη κατεύθυνση, καλό θα ήταν να συζητηθούν από την ιατροβιολογική κοινότητα της χώρας μας: α) η εθελοντική επιβολή αυτοελέγχου ( self – embargo ) και β) η αποχή απόδημόσιες ανακοινώσεις στο ευρύ κοινό , επιστημονικών προτάσεων ή ευρημάτων για νέες μορφές διάγνωσης ή θεραπείας πριν αυτές αξιολογηθούν από τις αρμόδιες Επιτροπές Βιοηθικής και Δεοντολογίας ή τις επιτροπές κρίσης συνεδρίων και επιστημονικών περιοδικών.

Ειδικότερα για την αξιολόγηση  νέων κλινικών δοκιμώνν για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID 19, είναι απαραίτητη η συμμόρφωση με τις συστάσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ( Ethical standards for research during public health emergencies : Distilling existing guidance to support COVID – 19 R & D , WHO reference number : WHO / RFH /20.1) , και η τήρηση των βασικών αρχών της επιστημονικής εγκυρότητας, της ανεξάρτητης αξιολόγησης από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, της μεγιστοποίησης της σχέσης οφέλους προς βλάβη και της ισότιμης πρόσβασης όλων των κοινωνικών ομάδων. Για μικρές χώρες όπως η Ελλάδα, με περιορισμένο αριθμό ειδικών για ένα αναδυόμενο  πρόβλημα δημόσιας υγείας, η αξιολόγηση από εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό -είτε Έλληνες της διασποράς είτε ξένοι- και η εξαίρεση από τη ψηφοφορία μελών με ενεργό συνεργασία με την προτείνουσα ερευνητική ομάδα κατά τα τελευταία τουλάχιστον δυο έτη, θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη διαδικασία της αξιολόγησης .Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Ιατροβιολογική κοινότητα της χώρας καλό θα ήταν να επιδοθεί απερίσπαστη στη προστασία του κοινού, στη φροντίδα των ασθενενών και στην αναζήτηση νέων θεραπειών μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».

Χαρδαλιάς: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι επόμενες εβδομάδες είναι απολύτως κρίσιμες και αυτό πρέπει να είναι στο μυαλό όλων μας. Εχουμε λάβει εγκαίρως μέτρα ώστε να μην γίνουμε Ιταλία. Είναι στο χέρι όλων μας να δείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα», τόνισε αρχικά με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Να είστε σίγουροι ότι στο χρόνο που πρέπει θα λάβουμε όποια επιπλέον μέτρα πρέπει. Να μην χαθούν άνθρωποι, εξαιτίας της δικής μας απερισκεψίας, που θα μπορούσαν να μην είχαν νοσήσει, συνέχισε. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού από διάφορες χώρες και σημείωσε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε πτήσεις από Αγγλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης