Από 100 έως 10.000 ευρώ φτάνουν τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, το κάπνισμα αλλά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο απαγορεύονται σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα εστιατόρια, τα νυχτερινά κέντρα, οι καφετέριες, τα μπαρ και τα ζαχαροπλαστεία. Πλέον, καταργείται η δυνατότητα διαμόρφωσης ειδικού χώρου καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τ.μ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον νόμο του 2010, ένας καπνιστής που κάπνιζε σε κλειστό χώρο πλήρωνε πρόστιμο 50 ευρώ. Με τον νέο νόμο, η παράβαση αυτή τιμωρείται με το ποσό των 100 ευρώ.  

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων (σύμφωνα με διάταξη του άρθρου 3) επιβάλλεται πρόστιμο από 500 ευρώ έως 10.000.

Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής η οποία τη χορήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα νυχτερινά κέντρα εμβαδού άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή, οπότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας.

Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και αυξάνονται κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Επίσης, πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος οδηγός ή επιβάτης Ι.Χ. αυτοκινήτου καπνίζει όταν σε αυτό επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Πού απαγορεύεται το κάπνισμα

-Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας, κλειστούς ή στεγασμένους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Εξαιρούνται μόνο οι χώροι για την παρασκευή προϊόντων καπνού.

– Στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και βαθμίδων (νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία κ.τ.λ.).

– Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.

– Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές.

– Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.

– Στα κυλικεία, τα internet cafe, σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί).

– Σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ταξί και σ’ άλλα αγοραία οχήματα.

– Σε πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης