Εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί η διανομή των self tests στα φαρμακεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, που θα είναι οι πρώτες περιοχές οι οποίες θα τα προμηθευτούν και εν συνεχεία θα τα διαθέσουν στους πολίτες. Από το Σάββατο 3 Απριλίου, ήρθε στη χώρα μας η πρώτη παρτίδα των τεστ με περίπου ένα εκατομμύριο δείγματα τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στον έλεγχο της διάδοσης του κορωνοϊού.

Πότε θα είναι διαθέσιμα τα self tests για τους πολίτες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος των ειδικών είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν εφοδιαστεί με τα self tests 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Η αρχή θα γίνει πάντως από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, με τα φαρμακεία να δίνουν προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, που θα κάνουν πρώτοι τα self tests από αύριο Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει και η διάθεσή τους προς τις άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Υποχρεωτικό το self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Μία φορά την εβδομάδα εκπαιδευτικοί και μαθητές θα κάνουν χρήση των self tests. Διαφορετικά οι μαθητές δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα χωρίς να έχουν υποβληθεί στο συγκεκριμένο τεστ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο και τουρισμό θα πρέπει να κάνουν χρήση του self test και η δωρεάν παροχή του θα συνεχιστεί μετά για όλους τους υπόλοιπους πολίτες από 18 έως 67 ετών. Οι άνω των 67 θα είναι τελευταίοι στη σειρά, καθώς ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των πολιτών αυτής της ηλικίας έχουν εμβολιαστεί.

Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, τέσσερα τον μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του. Για τα ανήλικα τέκνα, τα  self tests θα προμηθεύονται οι γονείς τους.

Πού θα πραγματοποιούνται τα self tests

Τα self tests δεν θα γίνονται στα φαρμακεία αλλά στο σπίτι. Όσον αφορά τους μαθητές, θα πρέπει να το κάνουν 24 με 48 ώρες πριν πάνε για μάθημα στο σχολείο και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα. Όσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να κάνουν σε δημόσια δομή μοριακό τεστ.

Πώς γίνονται τα self tests

– Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα.
– Βάζουμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που υπάρχει αντίσταση).
– Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι.
– Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη συσκευασία και τοποθετούμε μέσα την μπατονέτα.
– Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα.
– Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό.
– Μετά πετάμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια).
– Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ.
– Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης.
– Πετάμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα.

Το αποτέλεσμα βγαίνει εντός ολίγων λεπτών.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης