Σε κλίμα βαθιάς οδύνης πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στο χωριό Γρανίτης της Δράμας η κηδεία του Ευστάθιου Τσιτλακίδη, που έχασε τη ζωή του όταν κατέπεσε το F-4 Phantom στην Ανδραβίδα.

Στην εκκλησία συγκεντρώθηκε όλο το χωριό για να συμπαρασταθεί στην οικογένεια του πιλότου που δεν μπορεί να πιστέψει την τραγωδία που τη βρήκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σπαρακτική ήταν η εικόνα της μητέρας, που έλεγε το όνομα του παιδιού της κοιτώντας τον ουρανό, ενώ ο πατέρας του μπήκε στην εκκλησία υποβασταζόμενος. Τραγική φιγούρα και η κοπέλα του, που συντετριμμένη κρατούσε μια φωτογραφία του στα χέρια της.

Το φέρετρο με τη σορό του σμηναγού, που έφεραν στα χέρια φίλοι του από τη σχολή, έφτασε στην εκκλησία λίγο μετά τις 10 το πρωί. Πιλότος από την ίδια μονάδα κρατούσε το πηλήκιο και το ξίφος του άτυχου πιλότου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο αγήματα της πολεμικής αεροπορίας βρίσκονταν παραταγμένα στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών προκειμένου να τιμήσουν τον κυβερνήτη του μοιραίου Φάντομ. Στην άφιξη της σορού οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναξαν «αθάνατος!».

Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα και οι σημαίες σε ολόκληρη την περιοχή κυματίζουν μεσίστιες, ενώ από νωρίς το πρωί έφταναν στην εκκλησία δεκάδες στεφάνια από την οικογένεια, τους φίλους και τις στρατιωτικές αρχές.

Το «παρών» στην κηδεία έδωσαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έφτασε κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Επιπλέον, στηn κηδεία παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενη από τον τομεάρχη Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Χρήστο Χριστοδούλου και τον τομεάρχη Δικαιοσύνης, Θεόφιλο Ξανθόπουλο.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, οι δύο αδικοχαμένοι ιπτάμενοι έλαβαν μετά θάνατον τον βαθμό του Αντιπτεράρχου: «Με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη την 2 Φεβρουαρίου 2023, με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν απόφασης του ΣΑΓΕ, απονέμεται ο βαθμός του Αντιπτεράρχου στους παρακάτω Αξιωματικούς Ιπταμένους, οι οποίοι απεβίωσαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο:

  • Σμηναγό Τσιτλακίδη Ευστάθιο του Αναστασίου (68342).
  • Υποσμηναγό Τουρούτσικα Μάριο – Μιχαήλ του Κωνσταντίνου (69113)».

Την Πέμπτη, κηδεύτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Τρίπολη Αρκαδίας, ο Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης