Χωρίς κολατσιό, τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες του νέου διδακτικού έτους, θα μείνουν οι μαθητές των σχολείων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι προέρχονται από άπορες, άνεργες και οικογένειες που έχουν πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση.

Επί του παρόντος ο δήμος Θεσσαλονίκης αδυνατεί να προσφέρει τη βοήθειά του -εξασφαλίζοντας, όπως έπραττε τα προηγούμενα χρόνια, το καθημερινό κολατσιό για το σχολείο- στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προέρχονται από οικογένειες με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα.

Άλλαξε ο νόμος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φέτος η διαδικασία διενέργειας του διαγωνισμού, που ήταν αναγκαίος για την προμήθεια των ειδών που θα προσφέρονταν στους μαθητές, κινήθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά έπειτα από σχετικές οδηγίες που δόθηκαν στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα.

Ωστόσο, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, δημοσιεύθηκε στις αρχές Αυγούστου ο καινούργιος νόμος για την ανάθεση και την εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων, που επέβαλλε τροποποιήσεις. «Μάλιστα, ενώ ο νέος νόμος 4412 δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου, ακόμη μέχρι και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί από το υπουργείο τα αναγκαία υποδείγματα εγγράφων, ώστε οι υπηρεσίες να μπορέσουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή των διατάξεών του. Κάθε ημέρα που περνά, χωρίς να αποστέλλονται τα υποδείγματα, είναι μία χαμένη ημέρα, που αποστερεί όχι μόνο από το δήμο Θεσσαλονίκης αλλά συνολικά από την τοπική αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα να προχωρήσει σειρά σημαντικών έργων και παρεμβάσεων που έχουν προγραμματιστεί», παρατήρησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης.

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε η ίδια, τόσο οι εκπρόσωποι της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης όσο και τα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο περιφερειακών ενώσεων και Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχουν ζητήσει η εφαρμογή του νόμου να τεθεί σε ισχύ από την καινούργια χρονιά, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής, αλλά και να εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι, που θα ρυθμίζουν σειρά ασαφειών που εντοπίστηκαν.

Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιτίας του καινούργιου τοπίου που διαμορφώθηκε μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης για την προμήθεια των ειδών που θα προσφέρονταν ως κολατσιό για τους μαθητές ματαιώθηκε με απόφαση της οικονομικής επιτροπής.

Η εξέλιξη αυτή απασχολεί τις κοινωνικές και τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης που ασχολούνται με το κομμάτι της παιδείας πολύ έντονα, δεδομένου ότι κάθε χρόνο οι ανάγκες για την παροχή βοήθειας σε μαθητές που προέρχονται από οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν μείζονα οικονομικά προβλήματα πολλαπλασιάζονται.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι για τη φετινή χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε προγραμματίσει να προσφέρει τη βοήθειά του σε τουλάχιστον 1.400 μαθητές, ενώ ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί για το περασμένο διδακτικό έτος είχε καλύψει τις ανάγκες 1.246 παιδιών.

Το λεγόμενο δεκατιανό των παιδιών, το οποίο προσφέρεται με διακριτικότητα από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης σε όσους μαθητές χρήζουν βοήθειας, περιλαμβάνει ένα σάντουιτς ή μία τυρόπιτα, ενώ από φέτος επρόκειτο να προστεθεί και ένας χυμός.

Καμπανάκι για τα συσσίτια

Η ματαίωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς μέσω αυτού επρόκειτο να καλυφθούν και οι ανάγκες σίτισης εκατοντάδων απόρων που συμμετέχουν στα συσσίτια του κεντρικού δήμου.

Μάλιστα τα κονδύλια τα οποία είχε προϋπολογίσει ο κεντρικός δήμος για την κάλυψη αναγκών σίτισης ανθρώπων που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες φέτος ήταν διπλάσια σε σχέση με όσα διετίθεντο για το σκοπό αυτό τις περασμένες χρονιές. Ο διαγωνισμός που ματαιώθηκε ήταν ύψους 1,13 εκατ. ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος που είχε διενεργηθεί πέρυσι είχε προϋπολογισμό 515.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού που ματαιώθηκε είχε προβλεφθεί ακόμη να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης όσων φιλοξενούνται στον ξενώνα γυναικών θυμάτων βίας, όπως και των προσφύγων που βρίσκουν καταφύγιο στο φιλοξενείο αιτούντων άσυλο, το οποίο λειτουργεί στο χώρο των πρώην στάβλων της Παπάφη. Εξάλλου στον ίδιο διαγωνισμό είχε περιληφθεί και ένα κονδύλι της τάξης των 11.000 ευρώ για την οργάνωση γιορτινών γευμάτων τόσο το Πάσχα όσο και τα Χριστούγεννα, τα οποία θα απευθύνονται σε συνολικά 1.000 άτομα.

Πηγή: makthes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης