Το κάστανο είναι ο πιο αγαπημένος χειμωνιάτικος καρπός. Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους και η εικόνα του καστανά με τη φουφού παραπέμπει σε όμορφες αναμνήσεις.
Πόσες, όμως, από εσάς γνωρίζετε ότι σε περιοχές, όπως η ορεινή Αρκαδία και τα χωριά του Ολύμπου, το κάστανο ήταν βασικό συστατικό για προϊόντα ομορφιάς με ιδιότητες ανορθωτικές, συσφικτικές και αντιοξειδωτικές;
Δείτε, λοιπόν, τη συνταγή που ακόμη και τώρα χρησιμοποιούν ορισμένες γυναίκες.
Υλικά:
Ένα φλιτζάνι του καφέ ροδόνερο
Ένα αχλάδι
Πέντε γαρίφαλα
Πέντε κάστανα
Ένα κουτάλι της σούπας κορυφή από κυπαρίσσι
Ένα κουτάλι της σούπας μέλι
Ένα κουτάλι της σούπας νισεστέ
Ένα κουτάλι του γλυκού λεμόνι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το ροδόνερο, τα κάστανα, το αχλάδι (αφού έχουμε καρφώσει τα γαρίφαλα) και την κορυφή από κυπαρίσσι σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα. Στη συνέχεια, κόβουμε και καθαρίζουμε το αχλάδι και βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ, προσθέτοντας στο τέλος το μέλι, το νισεστέ και το λεμόνι. Η μάσκα είναι έτοιμη για να τη χρησιμοποιήσετε.
Και σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να ακολουθήσετε τη συμβουλή της Ευθαλίας στις «Μάγισσες της Σμύρνης». «Αν κάτι δεν μπορείς το φας, πώς θα το βάλεις στο πρόσωπό σου;»
