Ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ορίζεται η αναγωγή γαστρικού υγρού (υδροχλωρικό οξύ) από το στομάχι στον οισοφάγο. Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος και τεχνολόγος τροφίμων Ειρήνη Μοδέστου, το γαστρικό υγρό υπάρχει στο στομάχι και χρησιμοποιείται για τη διάσπαση των τροφών.
Όταν αυτό ανεβαίνει στον οισοφάγο, ακολουθούν τα εξής συμπτώματα:
• οπισθοστερνικός καύσος (καούρα, το συχνότερο σύμπτωμα)
• δυσκολία στην κατάποση
• πικρή γεύση
• ξηρός βήχας
• λόξιγκας
• διάβρωση του πίσω μέρους των δοντιών
• καρκίνο στον οισοφάγο (η χειρότερη επιπλοκή).
Διατροφικές και διαιτητικές συστάσεις:
• μικρά, συχνά (τουλάχιστον πέντε) και ελαφρά γεύματα
• διατροφή χαμηλή σε λιπαρά
• διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη
• συστήνεται σε υπέρβαρους και παχύσαρκους υποθερμιδική δίαιτα για μείωση τους βάρους
• ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει να ξαπλώνει αμέσως μετά το γεύμα για τουλάχιστον 2 ώρες
• επιτρέπεται να ξαπλώνει με ανασηκωμένο το πάνω μέρος του σώματος
• πρόσληψη υγρών μόνο ανάμεσα στα γεύματα, εάν η κατανάλωση μαζί με τα γεύματα προκαλεί κοιλιακή διάταση.
Πρέπει να αποφεύγονται τα εξής:
• τηγανητά φαγητά
• πολύ λιπαρά κρέατα
• βούτυρο, μαργαρίνη
• κρεμώδεις σάλτσες
• σιροπιαστά γλυκά
• ξηροί καρποί
• σοκολάτα
• καφές, τσάι
• δυόσμος, μέντα
• κρεμμύδι, σκόρδο
• οινοπνευματώδη ποτά
• πικάντικα φαγητά
• τροφές που ερεθίζουν τον οισοφάγο, δηλαδή ντομάτες και ντοματοχυμός
• ξινά φρούτα, χυμοί και πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ
• σούπες το βράδυ.
Πηγή: MediDiatrofi.gr
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη
