Όταν οι θερμοκρασίες του καιρού ανεβαίνουν στο κόκκινο, τα μικρόβια δε χρειάζονται παρά λίγες μόνο ώρες για να πολλαπλασιαστούν. Κολοβακτηρίδια, σαλμονέλα, σταφυλόκοκκος, λιστέρια, σιγκέλα και διάφορα άλλα μπορούν να μολύνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων πλήττοντας το γαστρεντερικό μας σύστημα.
Σύμφωνα με τους γιατρούς υπάρχουν κάποιες βασικές οδηγίες για να τις αποφύγετε όσο περισσότερο μπορείτε. Πρώτα απ’ όλα, τηρήστε τους βασικούς κανόνες υγιεινής σε κάθε καλοκαιρινό σας βήμα.
Να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας, ιδίως μετά τη χρήση της τουαλέτας, καθώς και πριν από το φαγητό. Να πλένετε πολύ καλά φρούτα και λαχανικά πριν τα καταναλώσετε, ειδικά για τα ταξίδια εκτός Ελλάδας, να έχετε υπόψη σας το χρυσό κανόνα «βράσε, ψήσε, ξεφλούδισε». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι νερό και φαγητό, ακόμη και λαχανικά ή σαλάτες, πρέπει να βράζονται προτού καταναλωθούν, ενώ τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται ξεφλουδισμένα.
Μην προσθέτετε παγάκια στα αναψυκτικά και στα κάθε είδους ροφήματα που καταναλώνεις εκτός σπιτιού, διότι αποτελούν τη συνηθέστερη πηγή τροφικής δηλητηρίασης. Φροντίστε να καθαρίζετε καλά με σαπούνι και νερό τις επιφάνειες της κουζίνας και τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιείτε για την προετοιμασία του φαγητού, ιδίως αν μαγειρεύετε κρέας και κοτόπουλο.
Προσπαθήστε να βάζετε τα τρόφιμα στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν μετά την αγορά τους και το φαγητό μέσα σε 2 ώρες από το μαγείρεμά του. Εννοείται ότι δεν καταναλώνετε φαγητό ξαναζεσταμένο η απόψυξη και η εκ νέου ψύξη αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την επώαση μικροβίων. Προτιμήστε το κρέας και το ψάρι καλοψημένα και αποφύγετε την κατανάλωσή τους κατά το γαλλικό τρόπο, δηλαδή μισοψημένα.
Μην πίνετε ποτέ νερό από πηγές και ρυάκια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκτός κι αν οι τοπικές Αρχές επιβεβαιώνουν ότι είναι πόσιμο και μην αγοράζετε τρόφιμα ή ροφήματα από τους μικροπωλητές στο δρόμο, ιδίως όταν είναι αμφίβολη η εποπτεία τους από τις υγειονομικές αρχές. Τέλος μείνετε μακριά από τα θαλασσινά για τα οποία δε γνωρίζεις την πηγή προέλευσής τους και κατά συνέπεια αν είναι υγειονομικά ελεγμένα.
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

