Τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε εκείνους που θέλουν να προσέχουν το βάρος τους χωρίς να στερούνται την γλυκεία γεύση. Παρ’όλα αυτά, κατά καιρούς έχουν γίνει μελέτες οι οποίες ενοχοποιούν κάποια από αυτά όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, ακόμα και για καρκινογένεση σε πειραματόζωα, καθιστώντας τους καταναλωτές διστακτικούς στην χρήση τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η τελευταία γλυκαντική ουσία που έχει κυκλοφορήσει στην αγορά είναι η στέβια. Η στέβια είναι ένα φυτό που προέρχεται από την Λατινική Αμερική όπου εκεί όπως και στην Κίνα, καλλιεργείται και χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν 2 γλυκαντικές ουσίες την στεβιοσίδη και την ρεμπαουοδιοσίδη ενώ το εκχύλισμα των ουσιών αυτών παράγει ένα προιόν που είναι περίπου 300 φορές γλυκύτερο απο την ζάχαρη. Επίσης σε αντίθεση με την ζάχαρη που αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, δεν έχει θερμιδική αξία, δεν περιέχει υδατάνθρακες και δεν επηρεάζει το ζάχαρο του αίματος, όντας έτσι, κατάλληλη και για διαβητικούς.

Άλλα πλεονεκτήματα της στέβια είναι ότι περιέχει μέταλλα και φυτοστερόλες, οπότε είναι πιθανό να έχει και ευεργετική επίδραση στην υγεία μας, κάτι που όμως δεν είναι αποδεδειγμένο ως σήμερα. Δεν ευνοεί πάντως την δημιουργία τερηδόνας ούτε μυκήτων όπως η ζάχαρη. Τέλος, είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο ψήσιμο.
΄0σο αφορά την ασφάλειά της, έχει εγκριθεί από τον οργανισμό FDA ενώ η EFSA (η επιτροπή ασφαλείας τροφίμων της Ευρωπαικής Ενωσης) την ενέκρινε ώς ακίνδυνη για την ανθρώπινη αναπαραγωγή και μη τοξική.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης