Από μικρές θυμόμαστε τη φράση της μαμάς μας: «Πιες το γάλα σου για να έχεις γερά κόκαλα». Τι γίνεται, όμως, όταν το γάλα σού προκαλεί φούσκωμα, πρήξιμο και πόνους στην κοιλιά; Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι πάσχεις από δυσανεξία στην λακτόζη και ο μόνος τρόπος για να αποφύγεις τα συμπτώματα είναι ένας: Απόλυτη διαγραφή ή μείωση των γαλακτοκομικών από το μενού σου.

Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Γιώργος Λάντις (georgioslandis@yahoo.co.uk) μίλησε στο stylista.gr σχετικά με το πρόβλημα της δυσανεξίας αλλά και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν για να μην στερηθεί ο οργανισμός μας το ασβέστιο και την πολύτιμη βιταμίνη D.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της δυσανεξίας στη λακτόζη;

Είναι μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν μπορεί να κάνει μερική ή ολική πέψη της λακτόζης, που αποτελεί το βασικό σάκχαρο του γάλακτος και των προϊόντων του. Η βασική αιτία της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι η απουσία ενός ενζύμου, της λακτάσης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση της λακτόζης και την απορρόφησή της από το λεπτό έντερο.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα;

Η κατανάλωση γάλακτος δεν θα δώσει τα ίδια συμπτώματα σε όλα τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία και αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, με κυριότερο το ποσό λακτάσης που παράγεται από το σώμα. Υπάρχουν, λοιπόν, άτομα τα οποία θα ανεχθούν μία μικρή ποσότητα γάλακτος αλλά ακόμη καλύτερα θα ανεχθούν τα ζυμωμένα προϊόντα όπως το γιαούρτι και το τυρί. Όμως εκείνοι που έχουν σοβαρή δυσανεξία στη λακτόζη υποφέρουν από διάρροια, έντονο πρήξιμο, στομαχόπονο, ακόμη και ναυτία και τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν 30 λεπτά με 2 ώρες μετά την κατανάλωση γάλακτος.

Σε ποια ηλικία μπορεί να εμφανιστεί;

Η δυσανεξία στη λακτόζη συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία αλλά είναι μία κατάσταση η οποία έχει ξεκινήσει σχεδόν ασυμπωματικά περίπου από τα 2 έτη και σταδιακά επιδεινώνεται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Πώς την αντιμετωπίζουμε;

Στη διατροφική θεραπεία και διαχείριση της δυσανεξίας στη λακτόζη, βασικός παράγοντας είναι η μείωση ή αντικατάσταση του γάλακτος με κάποιο τρόφιμο χωρίς όμως να υποσκάπτεται η πρόσληψη του ασβεστίου και της βιταμίνης D. Σίγουρα υπάρχουν διατροφικές οδηγίες όπως εκείνες της Αμερικανικής και Βρετανικής Ένωσης Διαιτολόγων με βάση τις οποίες τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να καταναλώνουν προϊόντα γάλακτος με χαμηλότερη περιεκτικότητα στη λακτόζη όπως γάλα χαμηλό σε λακτόζη, τυρί και γιαούρτι.

Επιμέλεια: Μαίρη Κιλικίδου