Είναι ιδιαίτερα υγιεινοί, αρκεί να τους καταναλώνουμε με μέτρο. Οι ξηροί καρποί περιέχουν πρωτεΐνες, καλά λίπη (ωμέγα-3 και ωμέγα-6), στερόλες, βιταμίνες και σημαντικές ποσότητες ινών και ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιοι σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες μαγνησίου και χαλκού, στοιχεία που φαίνεται ότι ρυθμίζουν τη χοληστερόλη, την πίεση του αίματος, καθώς και τους χτύπους της καρδιάς.

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες, καθώς επίσης είναι και μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Τα κάσιους είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά περιέχουν και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία, εάν φάμε μεγάλη ποσότητα, αυξάνουν τη χοληστερίνη. Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, καθώς και βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ.

Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, σίδηρο και φυτικές ίνες. Τα φουντούκια έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Τα φιστίκια αιγίνης περιέχουν βιταμίνη Β3, που λέγεται και νιασίνη, είναι η βιταμίνη που ελευθερώνει ενέργεια από τα κύτταρα. Η ίδια η βιταμίνη συμβάλλει επίσης στην καλή υγεία του δέρματος. Από όλους τους ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια αιγίνης υπερισχύουν σε βιταμίνη Β3.

