Το παγωτό είναι το πιο δημοφιλές επιδόρπιο του καλοκαιριού. Πολλές από εμάς το λατρεύουμε και δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτόν τον γλυκό πειρασμό. Και φυσικά αν καταναλώνεται με μέτρο δεν θα χαλάσει την σιλουέτα μας, ενώ παράλληλα θα μας προσφέρει πλούσια θρεπτικά συστατικά.
Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του είναι: γάλα, αυγά, κακάο, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, γλυκαντικές ουσίες, ξηροί καρποί, κομμάτια φρούτων, σιρόπι.
Είναι λανθασμένη η άποψη ότι το παγωτό δεν έχει διατροφική αξία αντιθέτως, είναι τρόφιμο που περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες A, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος B, D και Ε, υδατάνθρακες και ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου.
Ωστόσο, παρόλο που το παγωτό έχει πλούσια θρεπτική αξία, δεν παύει να έχει και αρκετές θερμίδες. Τα 100 γρ. αποδίδουν από 100 έως 350 θερμίδες, γι’αυτό θα πρέπει να ελέγχουμε την συχνότητα που το καταναλώνουμε. Καλό θα ήταν να περιοριστούμε λίγο και να τρώμε 100γρ. παγωτό ως και 3 φορές την εβδομάδα.
Υπάρχουν διάφορα είδη παγωτών που τα διαφοροποιεί ο τρόπος παρασκευής τους. Αυτά είναι τα σπιτικά, τα τυποποιημένα και τα light παγωτά.
Το σπιτικό είναι το πιο αγνό παγωτό αφού δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά κατά την παρασκευή του και έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Αν θέλετε να φτιάξετε παγωτό με λίγες θερμίδες επιλέξτε γρανίτα που παρασκευάζεται εύκολα από φρούτα εποχής.
Από την άλλη το τυποποιημένο παγωτό έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το σπιτικό λόγω των συντηρητικών που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή του και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από ποικιλία γεύσεων και σχημάτων. Η θερμιδική του αξία είναι ίδια με αυτή του σπιτικού παγωτού.
Το light έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από τα υπόλοιπα τυποποιημένα παγωτά. Και αυτό γιατί χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή σοκολάτα γάλακτος, ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη. Τα light παγωτά δεν υστερούν καθόλου σε γεύση σε σχέση με τα τυποποιημένα.
