Το ψωμί είναι παρεξηγημένο από πολλούς στο χώρο της διατροφής γιατί θεωρούμε ότι παχαίνει. Το ψωμί όμως είναι ωφέλιμο, δεν περιέχει καθόλου λιπαρά, αποδίδει λίγες θερμίδες, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων και ικανοποιεί το αίσθημα του κορεσμού. Συνεπώς δεν θα πρέπει να το αποφεύγεται αλλά θα πρέπει να το εντάξετε στην ημερήσια διατροφή σας.
Αποτελεί πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας.
Σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος που το καταναλώνουμε, όταν δηλαδή προστίθενται άλλα υλικά όπως βούτυρο, τυρί, λάδι ή βούτυρο αυξάνονται οι θερμίδες που λαμβάνουμε.
Το μαύρο ψωμί έχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με το λευκό και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η μόνη διαφορά τους είναι ο γλυκαιμικός δείκτης όπου στο ψωμί ολικής αλέσεως είναι χαμηλότερος λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες και της ακατέργαστης μορφής.
Το λευκό ψωμί αποτελεί καλή πηγή υδατανθράκων και δεν έχει πολλά λιπαρά. Όμως περιέχει μικρότερη ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με το μαύρο και λιγότερο σίδηρο και βιταμίνη Β.
Τα δημοφιλέστερα είδη ψωμιού
Χωριάτικο, Ολικής αλέσεως, Σικάλεως, Πολύσπορο, Ψωμί από καλαμπόκι αλλά και ψωμιά που περιέχουν και άλλα συστατικά όπως ελιές, κρεμμύδι, σκόρδο, τυρί, μπαχαρικά, κλπ.
1 φέτα ψωμί Θερμίδες
Λευκό ψωμί 70
Ολικής αλέσεως 68
Σικάλεως 60
Πολύσπορο 78
