Ιωάννα Παλυβού Κλινική διαιτολόγος –διατροφολόγος
Είναι προφανές πως αυτές τις ημέρες θα υπερβάλετε. Το πασχαλινό τραπέζι, ή μάλλον η αναστάσιμη γαστρονομία , αποτελεί μία σοβαρή πρόκληση για τον οργανισμό πόσω δε μάλλον εάν αυτός είναι και βεβαρυμμένος. Λιπαρά σε συνδυασμό με ζακχαρώδη, αλκοόλ παρέα με την χοληστερίνη, συναποτελούν το ένοχο σύμπλεγμα της απειλής. Από την άλλη, σε αυτό θα συμφωνήσουν οι πάντες, μία ζωή την έχουμε και θα την γλεντήσουμε ,πιστοί στο δόγμα του μεσογειακού ταμπεραμέντου.
Ξεσαλώστε λοιπόν μπροστά από έναν πλήρη τέτζερη με μαγειρίτσα, απολαύστε το κοκορέτσι, γευτείτε το σουβλιστό αρνί, καταναλώστε αυγά και τέλος ευφρανθείτε συντροφιά με το κρασί και τα γοητευτικά τσίπουρα. Αλλά έως εκεί. Από την Τρίτη το πρωί οφείλετε να αλλάξετε ρότα. Παρακάτω σας προτείνουμε ένα διαιτολόγιο διάρκειας 7 ημερών. Μία εβδομάδα συνειδητής αποχής από γαστριμαργικές παρασπονδίες.
Ζητούμε να ακολουθήσετε μία [πειθαρχημένη δίαιτα στοχεύοντας στην αποκατάσταση της πασχαλινής ανισορροπίας. Θα δείτε πώς είναι εύκολο και …διασκεδαστικό. Άλλωστε μπρος στα κάλη τι είναι ο πόνος.
Για να είστε μάλιστα και επιστημονικά ενημερωμένοι σας παραθέτουμε και μία λίστα με τις θερμίδες, τις ουσίες, τα λιπαρά και τις τοξίνες που συμπεριλαμβάνονται στα πασχαλινά εδέσματα. Εσείς θα αποφασίσετε άλλωστε.
Η αξονική τομογραφία της …Μαγειρίτσας και του Οβελία

Το προτεινόμενο διαιτολόγιο
___________________________________________________________________________
1η ΜΕΡΑ
Πρωινό
1 ποτήρι* γάλα με 1,5% λιπαρά
2 κ.σ. δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη
1 ακτινίδιο ή ½ φλυτζάνι* φράουλες
Γεύμα
140γρ. πέρκα ψητή με ½ φλυτζ. καστανό ρύζι και
συνοδεία από ψητές πιπεριές Φλωρίνης
1 λεπτή φέτα μαύρο ψωμί
Σαλάτα: 1 πιάτο φρούτου μαρούλι-σπανάκι-ρόκα-τριμμ. καρότο
και 1 κ.σ λάδι
Δείπνο
1 μικρή κριθαροκουλούρα με 1 κ.σ. μαλακό τυρί χαμηλών λιπαρών
και 1 ντομάτα ψιλοκομμ.
Dressing: 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ξύδι balcamico, άνηθος, μαϊντανός.
*****Ενδιάμεσα γεύματα
Στο Δεκατιανό και απογευματινό, επιλέξτε από 1 μέτριο φρούτο ή
1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων ή 1 μπάρα δημητριακών (μέχρι 100 kcal)
2η ΜΕΡΑ
Πρωινό
1 ποτήρι* γάλα με 1,5% λιπαρά
2 κ.σ. δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη
1 ακτινίδιο ή ½ φλυτζάνι* φράουλες
Γεύμα
140γρ. στήθος κοτόπουλο σχάρας με 1 μικρή πατάτα ψητή
Dressing για την πατάτα: 1 κ.σ. γιαούρτι με 1% λιπαρά, λίγο αλάτι-πιπέρι-ξύδι, ρίγανη και 1 κ.γ. μαγιονέζα light.
Σαλάτα: 1 πιάτο φρούτου μαρούλι-σπανάκι-ρόκα-τριμμ. καρότο
Δείπνο
1 βαθύ πιάτο κόκκινο λάχανο με τριμμ. καρότο και
1 μικρό τόνο σε νερό
1 λεπτή φέτα μαύρο ψωμί
Dressing: 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ξύδι, άνηθος, μαϊντανός.
*****Ενδιάμεσα γεύματα
Στο Δεκατιανό και απογευματινό, επιλέξτε από 1 μέτριο φρούτο ή
1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων ή 1 μπάρα δημητριακών (μέχρι 100 kcal)
Επεξηγήσεις: * 1 ποτήρι= 125
* 1 φλυτζάνι = 240ml
3η ΜΕΡΑ
Πρωινό
1 ποτήρι* γάλα με 1,5% λιπαρά
2 φρυγανιές σικάλεως με μέλι
1 ακτινίδιο ή ½ φλυτζάνι* φράουλες
Γεύμα
1 μερίδα σπανακόρυζο (~ 1,5 φλυτζ. μαγειρεμένου φαγητού)
1 λεπτή φέτα μαύρο ψωμί
40γρ. τυρί χαμηλών λιπαρών
Σαλάτα: 1 μικρό πιάτο αγγουροντομάτα με 1 κ.σ λάδι
Δείπνο
1 ομελέτα με 2 αυγά (αφαιρείτε τον κρόκο από το 2ο αυγό) και
-λίγη ντομάτα – πιπεριές -μανιτάρια
σε αντικολλητικό σκεύος με 1 κ.σ. λάδι
Σαλάτα: 1 μικρό πιάτο μαρούλι, τριμμ. καρότο, σέλερυ, 3 ψύχες καρυδιού και 1 κ.σ λάδι
*****Ενδιάμεσα γεύματα
Στο Δεκατιανό και απογευματινό, επιλέξτε από 1 μέτριο φρούτο ή
1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων ή 1 μπάρα δημητριακών (μέχρι 100Kcal)
Επεξηγήσεις: * 1 ποτήρι= 125
* 1 φλυτζάνι = 240ml
4η ΜΕΡΑ
Πρωινό
1 ποτήρι* γάλα με 1,5% λιπαρά
2 φρυγανιές σικάλεως με μέλι
1 ακτινίδιο ή ½ φλυτζ.* φράουλες
Γεύμα
1,5 φλυτζ. μακαρόνια ολικής αλέσεως με
2 κ.σ τόνο σε νερό και 5-6 ντοματίνια
Σαλάτα: 1 πιάτο φρούτου μαρούλι-αγγούρι με 1 κ.σ λάδι
Δείπνο
1 γιαούρτι 1% με 1 κ.γ μέλι, 6 αμύγδαλα και
1 μικρό μήλο σε φέτες
1 φρυγανιά σικάλεως
Προαιρετικά: προσθέστε στο μίγμα λίγη τριμμ. Κανέλλα και γλυκάνισο
*****Ενδιάμεσα γεύματα
Στο Δεκατιανό και απογευματινό, επιλέξτε από 1 μέτριο φρούτο ή
1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων ή 1 μπάρα δημητριακών (μέχρι 100 kcal)
Επεξηγήσεις: * 1 ποτήρι= 125
* 1 φλυτζάνι = 240ml
5η ΜΕΡΑ
Πρωινό
1 ποτήρι* γάλα με 1,5% λιπαρά
2 κ.σ. δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη
1 ακτινίδιο ή ½ φλυτζ.* φράουλες
Γεύμα
1 μερίδα ξιφία ψητό (ή σε σουβλάκι)
με φασολάκια χλωρά
1 λεπτή φέτα μαύρο ψωμί
Dressing για τα λαχανικά και το ψάρι: 1-2 κ.σ. λάδι, άφθονο λεμόνι, λίγο αλάτι, φρέσκο πιπέρι, μαϊντανό.
Δείπνο
1 πιάτο φρούτου φασολάκια χλωρά
1 λεπτή φέτα μαύρο ψωμί
και 40γρ. Τυρί χαμηλών λιπαρών
Προαιρετικό επιδόρπιο : 2-3 κ.γ γλυκό κουταλιού
*****Ενδιάμεσα γεύματα
Στο Δεκατιανό και απογευματινό, επιλέξτε από 1 μέτριο φρούτο ή
1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων ή 1 μπάρα δημητριακών (μέχρι 100 kcal)
Επεξηγήσεις: * 1 ποτήρι= 125
* 1 φλυτζάνι = 240ml
6η ΜΕΡΑ
Πρωινό
1 ποτήρι* γάλα με 1,5% λιπαρά
2 κ.σ. δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη
1 ακτινίδιο ή ½ φλυτζ.* φράουλες
Γεύμα
1 βαθύ πιάτο φακές σούπα με πολύχρωμες πιπεριές
1 λεπτή φέτα μαύρο ψωμί
Σαλάτα: 1 πιάτο φρούτου μαρούλι-σπανάκι-ρόκα-τριμμ. Καρότο
με 1 κ.σ λάδι
Δείπνο
1 βαθύ πιάτο μαρούλι με τριμμ. καρότο,
1 κ.σ τόνο σε νερό και 2 κ.σ καλαμπόκι
1 παξιμαδάκι ολικής αλέσεως
Dressing: 1 κ.σ. ελαιόλαδο, λεμόνι, ξύδι, άνηθος, μαϊντανός.
*****Ενδιάμεσα γεύματα
Στο Δεκατιανό και απογευματινό, επιλέξτε από 1 μέτριο φρούτο ή
1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων ή 1 μπάρα δημητριακών (μέχρι 100 kcal)
Επεξηγήσεις: * 1 ποτήρι= 125
* 1 φλυτζάνι = 240ml
7η ΜΕΡΑ
Πρωινό
1 ποτήρι* γάλα με 1,5% λιπαρά
2 κ.σ. δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη
1 ακτινίδιο ή ½ φλυτζ.* φράουλες
Γεύμα
140γρ. μπριζόλα (με αφαίρεση ορατού λίπους) και
½ φλυτζ. αγριόρυζο
1 λεπτή φέτα μαύρο ψωμί
Σαλάτα: 1 πιάτο φρούτου μαρούλι-αγγούρι-τριμμ. Καρότο
και 1 κ.σ λάδι
Δείπνο
1 γιαούρτι 1% με 1 κ.γ μέλι, 6 αμύγδαλα και
1 μικρό μήλο σε φέτες
1 φρυγανιά σικάλεως

