Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύεται διά ροπάλου. Μια νέα έρευνα, ωστόσο, αποκάλυψε πως το αλκοόλ με «μέτρο» σε μια κύηση δεν βλάπτει την ανάπτυξη του παιδιού μετά τη γέννηση.
Η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών αλκοόλ την εβδομάδα από μια έγκυο δεν αυξάνει τον κίνδυνο αναπτυξιακών προβλημάτων στο παιδί της μετά τη γέννησή του, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία «ρίχνει νερό στο κρασί» όσον αφορά στις επίσημες οδηγίες στις εγκύους να απέχουν πλήρως από το αλκοόλ σε όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης.
Η μελέτη, που αφορούσε περίπου 11.500 παιδιά πέντε ετών, έγινε από ερευνητές τεσσάρων βρετανικών πανεπιστημίων, με επικεφαλής τη δρα Ιβόν Κέλι του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology and Community Health», σύμφωνα με το BBC και τη «Guardian».
Οι γυναίκες που πίνουν πολύ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν υπερκινητικά παιδιά με νοητικά προβλήματα, συμπεριφοράς ή συναισθηματικής έκφρασης. Όταν μια έγκυος πίνει, το αλκοόλ περνά μέσω του πλακούντα και φθάνει στο έμβρυο, το οποίο δεν είναι ακόμα σε θέση να το διασπάσει σωστά στον οργανισμό του. Αντίθετα, η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ στην κύηση, σε μια συχνότητα που δεν ξεπερνά τα 2 το πολύ 3 ποτηράκια την εβδομάδα, φαίνεται πως δεν επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου.
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

