Την περίοδο της νηστείας, έρχονται σε λίγα 24ωρα να διαδεχθούν τα πλουσιοπάροχα γεύματα των ημερών του Πάσχα.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές από τις διαιτολόγους- διατροφολόγους, Τίνα Αντωνίου και Ελισάβετ Παρλαπάνη, που θα σας βοηθήσουν και να απολαύσετε το φαγητό σας αλλά και να προφυλάξετε τον εαυτό σας από στομαχικά προβλήματα, υπερφαγία και περιττές θερμίδες, όταν σας καλούν σε γεύμα ή σε μια γιορτή.
• Ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα. Τα λαχανικά ευνοούν τον κορεσμό του στομάχου και έτσι είναι πιο πιθανό να προστατευθείτε από τα «λιπαρά» εδέσματα. Έπειτα σερβίρετε το φαγητό της ημέρας και αποφύγετε να το ξαναγεμίσετε. Συνδυάστε το με πατάτες φούρνου ή ρύζι, ώστε να φτιάξετε ένα ισορροπημένο διατροφικά γεύμα.
• Μην αποφεύγετε γεύματα και μην πηγαίνετε νηστικοί στα εορταστικά γεύματα. Το πρωί της Κυριακής καταναλώστε ένα ελαφρύ πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο.
• Το βραδινό γεύμα, να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μια μερίδα τυρί είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης λόγω των προβιοτικών και οξυγαλακτικών μικροοργανισμών που περιέχει.
• Πιείτε με μέτρο! Ένα με δύο ποτηράκια κρασί μαζί με το γεύμα είναι αρκετά για να μας φτιάξουν τη διάθεση το κέφι. Αν νιώθετε ότι είστε επιρρεπείς στην κατανάλωση αλκοόλ, αραιώστε με πάγο ή ανθρακούχο νερό. Έτσι, είναι πιθανότερο να «γλυτώσετε» τις παραπανίσιες θερμίδες.
• Κάντε ένα μεγάλο περίπατο. Θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τις «καύσεις» του οργανισμού σας, θα σας ανακουφίσει από τυχόν προβλήματα δυσπεψίας και θα σας αναζωογονήσει.
• Μπείτε και πάλι στο πρόγραμμα. Το ότι «χαλάσατε» μερικές μέρες τη δίαιτα σας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το «βάζετε κάτω» ή να «ακυρώνετε» τυχόν προηγούμενη προσπάθεια. Με γνώμονα τη μεσογειακή διατροφή, θα μπορέσετε να ελέγξετε το βάρος σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Συμπερασματικά, ο έλεγχος του βάρους ακόμα και εν όψει Πάσχα είναι στόχος εφικτός και ρεαλιστικός. Προσέχοντας τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των εδεσμάτων που θα βάλουμε στο πιάτο μας, σε συνδυασμό με τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο που έχουμε για έναν περίπατο, μπορούμε να παρατείνουμε τα πλεονεκτήματα της νηστείας (βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, αύξηση της καρδιοπροστατευτικής λιποπρωτεΐνης, βελτίωση της ευαισθησίας στη ινσουλίνη, μείωση αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων του αίματος) και τελικά να μεγιστοποιήσουμε το όφελος στην υγεία μας.
Ενδεικτικά, τέλος, προκειμένου να έχουμε μια ιδέα του τι μας προσφέρουν τα βασικά πασχαλινά εδέσματα, αναφέρουμε ότι:
– μια μερίδα αρνί (200γρ) δίνει 800kcal και 220mg χοληστερόλης
-μια μερίδα κοκορέτσι δίνει 400kcal και 200mg χοληστερόλης
-ένα αυγό έχει 80kcal και 220mg χοληστερόλης
-ένα κομμάτι τσουρέκι (70γρ) έχει 290 θερμίδες και 78mg χοληστερόλης ενώ,
-ένα σοκολατένιο αυγό (100γρ) έχει 530 θερμίδες και 10mg χοληστερίνης.
Πηγή: MediDiatrofi.blogspot.com
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη
