Οι αναλυτές του γερμανικού και διεθνούς τύπου προσπαθούν και σήμερα να «εξηγήσουν» τα μηνύματα πίσω από τη νέα κλιμάκωση της κατάστασης στην Εγγύς Ανατολή (μετά το Νοέμβριο του 2012) και να εντοπίσουν τα κίνητρα και τους στόχους των πρωταγωνιστών.

Εκείνο που συμφωνούν είναι πως δυσκολεύει αυτή τη φορά την κατάσταση το ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διαμεσολαβητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το BBC, «oι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς στη Γάζα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα».

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάου ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει: «Οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να διαδραματίσουν ρόλο ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση των εχθροπραξιών, και επαναφορά της συμφωνίας του 2012».

Νωρίτερα πάντως, ο Νετανιάου είχε δηλώσει πως «οι ισραηλινές επιχειρήσεις εξελίσσονται όπως έχει σχεδιαστεί και ακολουθούν τα προγραμματισμένα στάδια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, τόσο οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, όσο και οι ρουκέτες από τη Γάζα συνεχίστηκαν όλη τη χτεσινή νύχτα.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν πολλαπλούς στόχους τη Πέμπτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα μέσα σε αυτοκίνητο στην πόλη της Γάζας και 8 άλλα σε κτήριο στην Χαν Γιουνίς.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε 320 στόχους της Χαμάς τη Πέμπτη και 750 από την Τρίτη, που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις. Απ’ τις επιθέσεις αυτές έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 76 Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με το CNN, μία ρουκέτα βλήθηκε και από το Λίβανο με στόχο την πόλη Μετούλα στο βόρειο Ισραήλ, χτες, και το ισραηλινό πυροβολικό αμέσως απάντησε. Εκπρόσωπος των ισραηλινών «Αμυντικών Δυνάμεων» δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί την κυβέρνηση του Λιβάνου υπεύθυνη για την επίθεση.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, κατηγόρησε το Ισραήλ για «γενοκτονία». Το Ισραήλ δηλώνει ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν όσο η Χαμάς συνεχίζει να εξαπολύει ρουκέτες σε βάρος του Τελ Αβίβ και άλλες ισραηλινές πόλεις. Οι επιθέσεις με ρουκέτες απ’ τη Γάζα έχουν πλήξει το κεντρικό και νότιο Ισραήλ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ για το θέμα, μίλησε ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι Μούν. Προκαταρκτικά της συνεδρίασης ο κ. Μπαν χαρακτήρισε την κλιμάκωση των βιαιοτήτων «ένα απ’ τα πλέον κρίσιμα τεστ που έχει ν’ αντιμετωπίσει η περιοχή τα τελευταία χρόνια» και τόνισε ότι «η Γάζα και ολόκληρη η περιοχή δεν έχει περιθώρια για άλλον έναν πόλεμο».

Άλλαξαν οι γεωπολιτικές ισορροπίες

«Τον Νοέμβριο του 2012 ο τότε πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι διαμεσολάβησε και επέτυχε συμφωνία ανακωχής» υπενθυμίζει η γερμανική «Neue Osnabrücker Zeitung». «Τώρα ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι διαβεβαίωσε ότι θα προσφέρει τις υπηρεσίες του προς την ίδια κατεύθυνση. Αλλά με μια προσφορά που έγινε με μισή καρδιά, δεν θα πρέπει να περιμένουμε ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Διότι, σε αντίθεση με τον Μούρσι, ο οποίος ως Αδελφός Μουσουλμάνος αισθανόταν να έχει δεσμούς με τη Χαμάς, ο αλ Σίσι δεν έχει κάτι το κοινό με τους παλαιστίνιους αντάρτες και υπό αυτήν την έννοια τον συμφέρει ο περιορισμός της Χαμάς από το Ισραήλ» (…). « Όχι», καταλήγει ο σχολιαστής, «η Αίγυπτος δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή και άλλος στον ορίζοντα δεν υπάρχει».

Με την άποψη του γερμανού σχολιαστή συμφωνεί η Corriere della Sera. O σχολιαστής της ιταλικής εφημερίδας λαμβάνει υπόψη του και τα διαφορετικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή. «Ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου στη Μέση Ανατολή άλλαξε και μάλιστα ριζικά» επισημαίνει ο ιταλός αρθρογράφος. «Υπάρχουν άλλες γεωπολιτικές ισορροπίες, νέες απειλές, αλλά δεν υπάρχει κάποιος αξιόπιστος διαμεσολαβητής. Σε περίπτωση που ξεκινήσουν χερσαίες επιχειρήσεις, ουδείς θα μπορεί να σταματήσει την ορμή του νέου πολέμου».

Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στο Τελ Αβίβ αναρωτιέται, αν στόχος των νέων βομβαρδισμών στη Γάζα είναι ο αφανισμός της Χαμάς από προσώπου γης, κάτι που δεν θα ήταν προς το συμφέρον του Ισραήλ.

Υποστηρίζει: «Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν με το αίτημά του για εξολόθρευση της Χαμάς υποστηρίζει μια θέση που αποτελεί εξαίρεση. Διότι σε περίπτωση πτώσης της Χαμάς στη Γάζα ποιος θα γέμιζε το κενό εξουσίας; Οι εκπρόσωποι της Φατάχ που δεν υπάρχουν στη Γάζα ή οι Σαλαφιστές και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις, σε σύγκριση με τις οποίες η Χαμάς υποστήριζε πάντα πιο ρεαλιστικές θέσεις; Μπορεί να θέλει το Ισραήλ να γεμίσουν το κενό εξουσίας ισλαμιστικές οργανώσεις τύπου ISIL; Η Χαμάς φαίνεται να είναι το μικρότερο κακό σε σχέση με το πώς εξελίσσεται η ευρύτερη περιοχή», υποστηρίζει ο γερμανός αρθρογράφος.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης