Μπιλ Μπαρ: «Η έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές δεν είναι κυνήγι μαγισσών»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019, 19:04
Μπιλ Μπαρ: «Η έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές δεν είναι κυνήγι μαγισσών»
Ο υποψήφιος που έχει προτείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να αναλάβει υπουργός Δικαιοσύνης εκτίμησε σήμερα ότι η πολυπλόκαμη έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές «δεν είναι κυνήγι μαγισσών», όπως επιμένει να δηλώνει ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο 68χρονος Μπιλ Μπαρ, μιλώντας στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας είπε ότι «δεν πιστεύει» ότι ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα αυτή, «μπορεί να εμπλέκεται σε ένα κυνήγι μαγισσών». Επαναλαμβάνοντας ότι με τον Μάλερ είναι «καλοί φίλοι», διαβεβαίωσε ότι θα τον αφήσει να ολοκληρώσει τη δουλειά του.

Εφόσον επικυρωθεί ο διορισμός του, ο Μπαρ είπε ότι «δεν θα επιτρέψει σε κομματικές πολιτικές, σε προσωπικά συμφέροντα» να επηρεάσουν την έρευνα του Μάλερ ή οποιαδήποτε άλλη έρευνα.
Ο Μπιλ Μπαρ ήταν υπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας του Τζορτζ Χ.Ου. Μπους, στις αρχές της δεκαετίας του '90. Με βάση το Σύνταγμα, ο διορισμός του θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν πλειοψηφία.

Στη σημερινή ακρόαση, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φαϊνστάιν ρώτησε τον Μπαρ τι θα σκεφτόταν «αν ο πρόεδρος ζητούσε από έναν υπουργό Δικαιοσύνης να σταματήσει μια ποινική έρευνα για προσωπικούς λόγους».

Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «κατάχρηση εξουσίας», απάντησε ο Μπαρ, ο οποίος φάνηκε να διαφοροποιείται από τον Τραμπ και σε άλλα θέματα που αφορούν τη συγκεκριμένη έρευνα. Μεταξύ άλλων, είπε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, που απολύθηκε τον Νοέμβριο, έπραξε σωστά όταν αυτοεξαιρέθηκε από την υπόθεση ενώ εξέφρασε και την εκτίμησή του για τον υφυπουργό Ροντ Ροζενστάιν, ο οποίος ανέθεσε την έρευνα στον Μάλερ. Και οι δύο έχουν επικριθεί από τον Τραμπ που τους κατηγορεί ότι δεν τον προστάτευσαν.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019, 20:57