Αμετακίνητη στις θέσεις της παραμένει η Άγκυρα, όσον αφορά στο ζήτημα των γεωτρήσεων, παρά την απόφαση της Ε.Ε. για επιβολή μέτρων που θα αφορούν στην αναστολή των διμερών επαφών για διάφορα θέματα και στη μείωση της χρηματοδότησης προς την Άγκυρα εξαιτίας των γεωτρήσεων στα ανοικτά της Κύπρου.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ διατείνεται πως το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν αναφέρεται στους Τουρκοκυπρίους στην απόφασή της, που δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ, «δείχνει πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η Ε.Ε. στο Κυπριακό»Το τουρκικό ΥΠΕΞ διεμήνυσε σήμερα πως τα εν λόγω μέτρα δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πεδίο της ενέργειας στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ διατείνεται επίσης ότι το γεγονός πως η Ε.Ε. δεν αναφέρεται στους Τουρκοκυπρίους στην απόφασή της, που δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ, «δείχνει πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η Ε.Ε. στο Κυπριακό».

Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 28 αποφασίστηκε να ανασταλούν «οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών» και να ακυρωθούν «προς το παρόν» τόσο «το Συμβούλιο Σύνδεσης» όσο και οι «περαιτέρω συνεδριάσεις του διαλόγου υψηλού επιπέδου Ε.Ε.-Τουρκίας». Ακόμη, αποφασίστηκε «να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020», ενώ οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ απηύθυναν παράλληλα προτροπή προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να «επανεξετάσει» τις δανειακές χορηγήσεις της στην Τουρκία.

Ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία για την Κύπρο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανταπόκρισή της σχετικά με τα ευρωπαϊκά μέτρα ενάντια στην Άγκυρα, η γερμανική DW μεταδίδει:

Την αντίδραση της Ε.Ε. απέναντι στις αμφιλεγόμενες τουρκικές έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Η «Welt» σημειώνει ότι «η Ε.Ε. έκανε τις απειλές της προς την Τουρκία πραγματικότητα. Στη διαμάχη αναφορικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κύπρο ήρθαν τα πρώτα τιμωρητικά μέτρα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να μειωθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Τουρκία και να τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία σχετικά με τις αερομεταφορές (…) Mε τον τρόπο αυτόν οι υπ. Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. θέλουν να κάνουν την Τουρκία να διακόψει την αναζήτηση φυσικού αερίου στην Κύπρο, που είναι μέλος της Ε.Ε. Η Τουρκία είναι της άποψης ότι τα ύδατα στα οποία δραστηριοποιείται ανήκουν στη δική της υφαλοκρηπίδα». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείτο η «Welt» το πρωί της Δευτέρας, πρέσβεις της Ε.Ε. συμφώνησαν για ένα κείμενο που προβλέπει «μειωμένες επαφές με την Άγκυρα και περαιτέρω περικοπές στην προενταξιακή βοήθεια για την Τουρκία».

Tι χάνει η Τουρκία εξαιτίας των κυρώσεων

Όπως υπογραμμίζει η «Welt», η Κύπρος ζήτησε να συσταθεί ένας μηχανισμός, βάσει του οποίου θα λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, γράφει η «Welt», «η Τουρκία ζήτησε την αναβολή της απόφασης αυτής, καθώς πραγματοποιούνται στην Τουρκία την ίδια μέρα εορτασμοί για την επέτειο των τριών χρόνων από την αποτυχία του πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν».

Η «Welt», όπως κι άλλα γερμανικά μέσα όπως το Spiegel ή η ειδησεογραφική ιστοσελίδα tagesschau.de, μεταφέροντας πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, εστιάζουν στις πρακτικές συνέπειες των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την τουρκική οικονομία και τους Τούρκους καταναλωτές σημειώνοντας: «Η σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Τουρκία για τις αερομεταφορές θα μπορούσε για παράδειγμα να φέρει νέες αεροπορικές συνδέσεις και φθηνότερα εισιτήρια. Η Κομισιόν πρόσφατα είχε εκτιμήσει ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα μπορούσαν να μειωθούν μετά το άνοιγμα της αγοράς κατά 50% και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έως και 48.000 νέες θέσεις εργασίας».

Στις 29 Ιουλίου ο Μητσοτάκης στη Λευκωσία

Εν μέσω της έντασης που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Επί τάπητος τέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία στις 29 Ιουλίου.

Στη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η απόλυτη ευθυγράμμιση της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης στους κοινούς στόχους των δύο χωρών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οριστικοποιήθηκε ότι το πρώτο επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού στο εξωτερικό θα γίνει στην Κύπρο και συγκεκριμένα στις 29 Ιουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης