Περιπολικό του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού περιπολεί γύρω από το σούπερ τάνκερ «Grace 1», το οποίο είναι αγκυροβολημένο στα ύδατα του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους του Γιβραλτάρ.

«Η κατάσχεση ιρανικού γιγάντιου πετρελαιοφόρου στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ από τη Βρετανία είναι απαράδεκτη και ισοδυναμεί με πειρατεία» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Amir Hatami.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ομιλία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση τη Δευτέρα, ο Χατάμι κατήγγειλε τις «απειλητικές» ενέργειες του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, περιγράφοντας την κατάσχεση του ιρανικού πλοίου παρόμοια με τη «ναυτική ληστεία». Είπε ότι το Ιράν δεν θα ανεχθεί παρόμοια συμπεριφορά.

Επίσης, εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών απηχούσε τα συναισθήματα του Χατάμι, περιγράφοντας το περιστατικό ως σαφή περίπτωση «πειρατείας».

Την Πέμπτη, οι Βρετανοί πεζοναύτες και η αστυνομία του Γιβραλτάρ κατέλαβαν το «Grace 1», ένα ιρανικό σούπερ τάνκερ, που διέσχιζε τη νότια ακτή της Ιβηρικής Χερσονήσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής υπουργός του Γιβραλτάρ Fabian Picardo ισχυρίστηκε ότι το πλοίο μεταφέρει αργό πετρέλαιο στη Συρία «κατά παράβαση» των κυρώσεων της Ε.Ε. που επιβλήθηκαν στη Δαμασκό.

Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί την κατηγορία, επιμένοντας ότι το φορτίο του πλοίου δεν προοριζόταν για τη Συρία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Σεγιέτ Αμπάς Αράκι, δήλωσε την Κυριακή ότι οι Βρετανοί δεν είχαν νόμιμο δικαίωμα να καταλάβουν το δεξαμενόπλοιο και ότι η Τεχεράνη ελπίζει να επιλύσει το ζήτημα με νομικά μέσα.

Κορυφαίος διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν πρότεινε να δοθεί διαφορετική απάντηση στο περιστατικό, καλώντας να κατασχεθεί βρετανικό πλοίο σε αντίποινα, αν δεν απελευθερωθεί το ιρανικό σκάφος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης