Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα Δευτέρα 9 Μαρτίου, πριν από τις συνομιλίες της με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, πως η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα.

«Η εξεύρεση μιας λύσης σ’ αυτή την κατάσταση θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα» δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η φον ντερ Λάιεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια πρόσθεσε πως χρειάζονται αμέσως η διασφάλιση του δικαιώματος στο άσυλο, υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων -ιδιαίτερα των ανηλίκων- που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά.

Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν για το προσφυγικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μήνυμα αυτό εστάλη λίγο πριν τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με την ευρωπαϊκή ηγεσία στις Βρυξέλλες. Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντηθούν με τον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να βρουν κοινό τόπο στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Όπως διευκρίνισε χθες ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν τα προβλήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιοχή και της κρίσης στη Συρία.

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία επιδεινώθηκαν ραγδαία τις τελευταίες μέρες μετά τη μονομερή εγκατάλειψη από την Άγκυρα της συμφωνίας που υπέγραψε το 2016 με τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και την παρότρυνση που έκανε σε μετανάστες να επιχειρήσουν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα. Οι ενέργειες αυτές, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, χαρακτηρίστηκαν από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως εκβιασμός.

Αναφορικά με την ουσία, οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να παράσχουν επιπλέον βοήθεια για την υποστήριξη των προσφύγων, αλλά, όπως ανέφερε χθες ο επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, αυτό θα γίνει μόνο εάν Άγκυρα τερματίσει τις «πολιτικές εκβιασμού» και τις απειλές ότι θα στείλει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα οι Ευρωπαίοι δεν αναμένεται να ανταποκριθούν στο δεύτερο αίτημα της Άγκυρας για εμπλοκή στην κρίση στη Συρία.

Είναι προφανές, υπογραμμίζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιπλέον χρηματοδοτική βοήθεια χωρίς απόλυτη προσήλωση της Τουρκίας στη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση όλων των ροών μεταναστών προς την Ευρώπη.

Οποιαδήποτε προσέγγιση υπάρξει στην αποψινή συνεδρίαση θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί ομόφωνα από όλους τους ηγέτες της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει στην προσεχή σύνοδο κορυφής στις 26-27 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Το «ευχαριστώ» του Βερολίνου για τη φύλαξη των συνόρων

Την ίδια ώρα την αλληλεγγύη και τις ευχαριστίες της Γερμανίας προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που καταβάλλει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ.

Μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, που διοργανώνεται σήμερα στο Βερολίνο, ο κ. Αλτμάιερ επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πολύ δύσκολη κατάσταση, με μεταναστευτική πίεση από πρόσφυγες, οι οποίοι «έφτασαν στα σύνορα ή οδηγήθηκαν εκεί, την οποία χειρίζεται με μεγάλη σοβαρότητα και μεγάλη επιτυχία».

Στον κ. Αλτμάιερ απάντησε ακολούθως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ευχαριστώντας τον για την «ξεκάθαρη δήλωση στήριξης» στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προστατεύσει, όπως είπε, όχι τα ελληνικά, αλλά τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Αυτή είναι η μοίρα της Ελλάδας εδώ και χιλιάδες χρόνια, να προστατεύει την Ευρώπη και τα σύνορά της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης