Μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι σοβαρές –έως και θανατηφόρες- παρενέργειες που φαίνεται να συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο της εταιρείας πήρε πριν από λίγες εβδομάδες το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με το επιχείρημα ότι ο αριθμός των πολιτών που εμφάνισε παρενέργειες βρισκόταν στα στατιστικώς αποδεκτά όρια, οι συνεχείς αναφορές για θρομβώσεις έχουν θορυβήσει τις πολιτικές ηγεσίες πολλών χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη αντίδραση έρχεται από τη Γερμανία, όπου αυτή τη στιγμή γίνεται έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό την Άνγκελα Μέρκελ, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων και των επικεφαλής των υγειονομικών ινστιτούτων. Ο συναγερμός σήμανε μετά την ανακοίνωση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ» για 31 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών, εκ των οποίων 29 γυναίκες. Ήδη τα κρατίδια Βερολίνου, Βαυαρίας, Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και Ρηνανίας – Παλατινάτου σταμάτησαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τις ηλικίες κάτω των 60 ετών, ενώ και η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (StiKo) της Γερμανίας εξέδωσε αντίστοιχη σύσταση.

Ο Καναδάς ακολούθησε τη Γερμανία, μετά τον θάνατο από θρόμβωση εννέα ατόμων που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο Κάναδας, μάλιστα, πήγε και ένα βήμα πιο πέρα, αυξάνοντας τον αριθμό των πολιτών στους οποίους δεν θα χορηγείται το εμβόλιο, καθώς αυτό δεν θα γίνεται σε όσους είναι μικρότεροι των 55 ετών. Σύμφωνα με λοιμωξιολόγο της επιτροπής υγείας του Καναδά, θρομβώσεις μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca έχουν εμφανίσει κυρίως γυναίκες κάτω των 55 ετών. Tο ποσοστό θνητότητας ανάμεσα σε εκείνους που αναπτύσσουν θρόμβους στο αίμα φτάνει στο 40%.

Οι εξελίξεις στον Καναδά και στη Γερμανία αναμένεται να προκαλέσουν προβληματισμό και στη χώρα μας, μετά και από τον ξαφνικό θάνατο μιας γυναίκας 65 χρονών μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, τα περιστατικά παρενεργειών που είχαν αναφερθεί οδήγησαν στο πάγωμα της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για ηλικίες άνω των 65 ετών από σειρά χωρών, ανάμεσα στις οποίες και οι Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.  Ύστερα, όμως, από τις διαβεβαιώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι χώρες αποφάσισαν να ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία των εμβολιασμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης